Handenschudden

Mevrouw Verdonk, in het leger schud je ook geen handen, je salueert. Afschaffen dus, zo’n leger.

Respect tonen is het sleutelwoord, niet etiquette.

Driebergen Chris Geerling

Dit heeft niets te maken met inburgering of integratie, maar met tolerantie en met Balkenende’s stokpaardje: de normen en waarden. Als je spreekt met streng christelijke mensen, ben je zo beleefd dat je er speciaal op let niet te vloeken. Als je mensen met het joodse geloof te eten krijgt, ben je zo respectvol ze geen varkensvlees voor te zetten. Die kerkklokken die al eeuwenlang de christelijke zondagsrust verstoren, ach dat tolereren we gewoon, want iedereen heeft recht op zijn eigen, onschuldige gekte.

Maar het land is te klein als een Nederlander (ja, u leest het goed) in plaats van een handdruk liever op een andere respectvolle manier groet. Dat is temeer schrijnend omdat uit het oordeel van de Commissie Gelijke Behandeling blijkt dat de school een omgangscode heeft waarin afstand gedaan wordt van etnocentrisme, waaronder de school verstaat: ’De opvatting dat de levenswijze, gewoonten en waarden van de eigen groep of groepering beter zijn dan die van andere groepen, zonder dat objectieve toetsing heeft plaatsgevonden’ (de uitspraak is te lezen op de site van de CGB).

Utrecht S. van der Vooren

Ik ben geen moslimkenner, toch waag ik het erop over de kwestie handenschudden iets te schrijven. Het gaat over de man-vrouwrelatie in de visie van (sommige) moslims.

Wat ik nu zo jammer vind, is dat de moslimdocente deze verziekte man-vrouwrelatie bevestigt in plaats van ervan loskomt.

Of is haar statement zo gek nog niet in een cultuur waarin nogal exhibitionistisch wordt omgegaan met seks en relaties? Zodra onze samenleving is verworden tot een Temptation Island waar je voortdurend op je hoede moet zijn voor een Undercover Lover lijkt mij de actie van de moslimdocente zo gek nog niet. Als wij er nu in zouden slagen haar ervan te overtuigen dat wij in ’onze’ cultuur wel respectvol met seksualiteit en relaties omgaan, zou zij ons dan toch de hand weer willen schudden? Ik kom niet los van het idee dat ook wij enigszins hypocriet deze cultuurstrijd aangaan.

AugustinusgaNico Teekens

Mensen die angstvallig iedere oppervlakkige aanraking met een lid van de andere sekse vermijden en zich ten overvloede ook nog eens van top tot teen bedekken gaan volledig voorbij aan het prikkelend en erotiserend effect van te ver doorgeschoten kuisheid: de Victoriaanse paradox. In het Victoriaanse tijdperk raakten de heren al oververhit bij het onverhoeds aanschouwen van een glimp van een damesenkel. Op een gegeven moment ging men ertoe over om zelfs de tafelpoten maar te verbergen onder lange tafelkleden, om ongewenste associaties te vermijden.

De meer dan overdreven aandacht voor de handenschudkwestie heeft in dit opzicht ook onbedoelde gevolgen: zo kan ik inmiddels geen mannenhand meer schudden zonder allerlei broeierige bijgedachten terwijl ik er voorheen nooit problemen mee had. Ik overweeg dan ook om er maar mee op te houden en, net als de Japanners, in plaats ervan een visitekaartje te overhandigen. Ik vrees echter dat dit op een gegeven moment ook zal worden opgevat als een ’Aufforderung zum Tanz’. Of erger. Met alle gevolgen van dien.

Pavlov zal zich zo langzamerhand wel in zijn graf omdraaien.

Dordrecht Erna Bekering

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden