Handen uit de overallmouwen

Elektrotchniek op het Da Vinci College in Roosendaal. Beeld Arie Kievit
Elektrotchniek op het Da Vinci College in Roosendaal.Beeld Arie Kievit

Het Da Vinci College in Roosendaal had niet zomaar een beroerd imago, maar echt een heel slechte naam. "Daar wil je niet naartoe. Daar moet je niet op zitten", klonk het tien jaar geleden overal. Je zou er maar directeur van zijn.

Rob Pietersen

Joseph Dekkers kreeg die functie in 2004. Hij bouwde de fusie van een huishoudschool en zieltogende lts om tot een modern vakcollege, met techniek en zorg als speerpunten. "Dat heeft een boost aan de school gegeven, er ontstond nieuwe energie, er staat nu een bloeiende school", zegt Dekkers. "We hebben nog steeds dezelfde leerlingen, met dezelfde problemen. Met meer dan 40 procent leerlingen van allochtone afkomst ben je hier al gauw een zwarte school. Maar onze leerlingen zijn zich prachtig aan het ontwikkelen."

Het Da Vinci College was in 2008 één van de dertien pioniers die als vakcollege van start gingen. Het idee achter die vakcolleges was om vmbo'ers vanaf het eerste jaar veel meer praktijklessen aan te bieden om zo een nieuwe generatie vakmensen op te leiden. En omdat werd ingezet op techniek, en in die sector de vraag naar goed personeel groot is, bieden de vakcolleges naast een gedegen opleiding ook een heel goede kans op een baan.

Het concept is een groot succes. Inmiddels zijn er 55 vakcolleges techniek, met in totaal bijna 9000 leerlingen. De Onderwijsraad vindt vakcolleges een positieve ontwikkeling die steun verdient, onderwijsminister Bussemaker is ook lovend. "Een ding is me duidelijk: een grote groep kinderen die wordt aangesproken op wat ze wél kunnen, komt hier tot bloei."

Trouw-abonnees lezen vandaag in de krant de reportage op het Da Vinci College in Roosendaal.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden