Handelsman Trump ziet overal voordeel

Beeld AP

Trump ventte zijn ontmoeting in Singapore als een ware koopman uit en prees de kersverse deal de hemel in.

Op militaire observatiebeelden van de Noord-Koreaanse kust zag de Amerikaanse president Donald Trump het afgelopen jaar niet alleen kanonnen, maar ook mooie stranden. En op de topconferentie gisteren met Kim Jong-un gaf hij hem, tussen zwaardere onderwerpen als kernraketten door, een tip: "Kijk naar dat uitzicht. Daar zou je een geweldig appartementengebouw kunnen neerzetten. Je kunt de beste hotels in de wereld hebben, tussen Zuid-Korea en China in."

De Amerikaanse krant The Washington Post maakte zich er vrolijk over: 'Je kunt je president wel uit het onroerend goed halen, maar het onroerend goed niet uit de president'.

Koopmanschap

In feite was koopmanschap het thema van de dag. Kim Jong-un kreeg niet alleen een historische hand en schouderkloppen om de onderhandeling prettig te laten beginnen, maar moest ook een video bekijken waarin de grote voordelen werden uitgestald die nucleaire ontwapening zijn land zou kunnen brengen.

En na een paar uur praten en een werklunch besteedde de Amerikaanse president 's middags ook ruim een uur aan het verkopen van het resultaat - en zijn eigen voortreffelijkheid - aan de internationale pers. Waarbij overigens voornamelijk Amerikaanse journalisten de vragen kregen. Even daarvoor gaf hij drie tv-interviews aan Amerikaanse zenders.

Om het akkoord geloofwaardig te maken, moest Trump ook zijn tegenspeler aanprijzen als een serieuze partner. Hij noemde Kim jong-un nog net geen groot man: "Hij heeft veel talent. Iemand die de boel overneemt, zoals hij deed op zijn 26ste, en het land kan besturen, en besturen met harde hand. Ik zeg niet dat het fijn is, ik zeg er helemaal niks over, maar hij doet het toch maar."

Die harde heerser is een man van zijn woord, verzekert Trump de Amerikanen. "Ik vertrouw hem", zei hij tegen tv-interviewer George Stephanopoulos. "Hij ontdoet het hele land van kernwapens, ik denk dat hij heel snel zal beginnen."

Hoe vlot dat kan gaan, daar is geen duidelijkheid over. Experts van de Stanford-universiteit beweren dat er vijftien jaar overheen kan gaan voor alle installaties zijn afgebroken en het nucleaire materiaal het land uit is. Trump deed het af als 'gruwelverhalen', op gezag van zijn oom John Trump, een in 1985 overleden natuurkundige, vooral expert overigens op het gebied van röntgenstraling en radar, maar volgens Trump 'een briljant genie'.

Ontmanteling

Trump onthulde tijdens de persconferentie concessies van beide kanten die nog niet te vinden zijn in het gisteren ondertekende document. Noord-Korea zou een testinstallatie voor raketten ontmantelen. De VS zullen afzien van 'provocerende' militaire oefeningen met de Zuid-Koreaanse krijgsmacht.

Maar die laatste maatregel - die zowel voor de Zuid-Koreaanse als de Amerikaanse krijgsmacht als een verrassing lijkt te zijn gekomen - prees hij aan als winst voor beide partijen. Want de inzet van Amerikaanse bommenwerpers - die in principe kernbommen op Noord-Korea zouden kunnen afwerpen - kost hem te veel geld. "We vliegen ze in van Guam, 6,5 uur vliegen. Ik weet veel van vliegtuigen. Het is enorm duur. Ik vond dat niet goed."

Lees hier meer over de relatie tussen de VS en Noord-Korea.

Lees ook:

'Kim Jong-un en Trump plannen nieuwe bezoeken aan elkaar'

Donald Trump heeft Kim Jong-un heeft uitgenodigd om op bezoek te komen in de Verenigde Staten. De Noord-Koreaanse leider heeft die uitnodiging aanvaard, zegt het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KCNA.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden