Handelaren verdienen aan NS-groepskaartjes

null Beeld ANP
Beeld ANP

Op Facebook wordt door bemiddelaars op grote schaal gehandeld in NS-groepsretours.

Johan van Heerde

Er is op Facebook een levendige handel ontstaan in NS-groepsretours voor maximaal 10 personen. De bemiddelaars verdienen al snel honderden euro’s per dag. De NS waren zich niet bewust van de omvang van de handel, maar zeggen die nu te zullen aanpakken.

Het begon onschuldig. Op Facebook zochten reizigers uit alle hoeken van het land contact met elkaar om samen voor maar 7 euro per persoon met het NS-Groepsretour in de trein te stappen. Al snel ontstonden op Facebook speciale groeps­pagina’s voor populaire bestemmingen als Amsterdam en Groningen. Maar nadat de NS per 1 januari 2017 de voorwaarden veranderden, werd de aanschaf van zo’n ticket een stuk tijdrovender: voortaan moest de koper allerlei gegevens invullen. Hierop zagen handelaars hun kans schoon, tegen bijbetaling van 1 euro per ticket regelen zij al het papierwerk. Lucratief als het gaat om honderden kaartjes per dag, maar in strijd met de verkoopvoorwaarden van de NS.

Professioneel

Inmiddels zijn tienduizenden mensen lid van Facebookpagina’s waar reizen naar bijvoorbeeld Groningen of Maastricht worden georganiseerd. De pagina ‘NS group-tickets Amsterdam’ spant de kroon met liefst 65.000 leden. Op deze overkoepelende pagina’s hebben bemiddelaars eigen groepen in het leven geroepen waar reizigers ‘veilig en snel’ voor 8 euro een kaartje kunnen kopen. De aanpak van de handelaars is professioneel. Ze gebruiken vooraf ingevulde documenten en een betalingssysteem via de app Tikkie.

In een reactie laten de NS in eerste instantie weten niet op de hoogte te zijn van de grootschalige handel, maar na enig onderzoek zegt NS-woordvoerder Hessel Koster dat de praktijken worden aangepakt. “Als er op grote schaal en op een oneigenlijke manier met treinkaartjes geld wordt verdiend, zullen de NS kijken of het gebruik beperkt kan worden. Onze juridische afdeling gaat de aanbieders van zulke tickets schrijven.”

Voorwaarden veranderen

Van vervolgstappen wil Koster nog niet spreken, ondanks dat de NS door de bemiddelaars geld mislopen. Een gemiddeld retourtje kost via de reglementaire weg al snel 50 euro, terwijl dit kaartje de NS maar 7 euro oplevert. Wel zegt Koster: “Bij misbruik van de actie kunnen de NS in het uiterste geval de voorwaarden veranderen, bijvoorbeeld door het vertrekstation voor alle reizigers gelijk te trekken.” Een dergelijk besluit zou waarschijnlijk de doodsteek betekenen voor de handel op Facebook.

De meeste bemiddelaars willen niets zeggen. Wie dat wel wil, is een 16-jarige scholier die vanwege zijn leeftijd niet met zijn naam in de krant wil. De jongen beheert een groep van ongeveer 1200 leden waarin reizigers een retourtje naar Amsterdam kunnen kopen. “Toen ik zag dat anderen geld vroegen voor de tickets wilde ik dat ook wel eens proberen. Volgens de voorwaarden is het retourtje bedoeld voor mensen die er samen een dag op uitgaan, maar in de realiteit gebeurt dit niet. Waarom zou mijn werk dan fout zijn?”

De gegevens van de 16-jarige handelaar zijn bij de redactie bekend.

De NS-Groepsretour

In de voorwaarden van de NS staat dat het NS-Groepsretour is bedoeld voor mensen die er samen een dagje op uit gaan. De groep reizigers mag los van elkaar reizen, terwijl ook het vertrekstation niet gelijk hoeft te zijn. De kaart is geldig na 9 uur ’s ochtends. Het voordeel is groot: in een groep met de maximale omvang van tien personen betaalt iedere reiziger 7 euro. Ter vergelijking: voor een retourtje tussen Amsterdam Centraal en Maastricht betaal je 51 euro.

Het enige wat je nodig hebt, is een groep van tien reizigers met dezelfde bestemming. Daarvoor kwam Facebook in beeld. Via het populaire platform konden individuele reizigers eenvoudig in contact komen met reisgenoten uit het hele land en vervolgens een kaartje kopen. Een proces gestoeld op vertrouwen; iedereen moet wel netjes de 7 euro overmaken naar de koper.

Per 1 januari 2017 veranderden de NS de actievoorwaarden waarna kopers in plaats van alleen een e-mailadres, ook van alle reizigers de naam, het vertrekstation en geboortedatum moeten invullen en alle betalingen controleren. Een tijdrovende klus. Slimme bemiddelaars zagen al snel een markt. Voor 8 euro per kaartje brengen zij groepen van tien reizigers samen, verzamelen alle informatie en kopen de kaartjes. Zeer lucratief als je bedenkt dat alleen de Facebookpagina voor de eindbestemming Amsterdam al bijna 65.000 leden telt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden