Handel met Cuba en Iran: boete van 10 miljard dollar

Franse bank BNP Paribas onderhandelt met justitie VS over afkopen van strafvervolging

De boete die de Franse bank BNP Paribas kan krijgen omdat zij Amerikaanse wetgeving heeft overtreden, kan oplopen tot boven de 10 miljard dollar (ruim 7 miljard euro). Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal eist de Amerikaanse justitie dat kapitale bedrag als de Franse bank strafrechtelijke vervolging wil voorkomen.

BNP Paribas heeft tussen 2002 en 2009 via zijn Amerikaanse kantoren betalingen verricht aan landen als Iran, Soedan en Cuba. Tegen die landen hadden de VS eerder een handelsembargo ingesteld. Het Amerikaanse ministerie van justitie onderhandelt nu met BNP Paribas over de afwikkeling van de zaak.

Gezien de berichtgeving in (onder meer) The Wall Street Journal worden die onderhandelingen deels via de media gevoerd. Een week geleden meldde persbureau Bloomberg nog dat sprake zou zijn van een boete van 5 miljard dollar. Begin mei schreef The Wall Street Journal dat de boete wel eens 2 miljard dollar zou kunnen bedragen. De directie van de Franse bank maakte vorig jaar al bekend dat zij 1,1 miljard dollar apart had gezet om een eventuele boete te betalen. Een paar weken geleden gaf de directie al toe dat die 1,1 miljard waarschijnlijk niet genoeg zou zijn.

Volgens de zakenkrant onderhandelen justitie en de advocaten van de bank niet alleen over de hoogte van de boete. Ook wordt besproken of de bank tijdelijk zijn vergunning kwijtraakt om dollars over te maken vanuit en naar de VS. BNP Paribas verzet zich tegen de intrekking van die vergunning. Die zou de bank het werken in de VS vrijwel onmogelijk maken. Tenslotte zou Justitie verlangen dat BNP Paribas schuld bekent - of iets dat daarop lijkt.

Het kan nog weken duren voordat de kwestie is afgehandeld en de boete kan, zo stelt The Wall Street Journal, nog altijd een stuk lager uitkomen dan die tien miljard. Maar duidelijk is wel dat Justitie het spel hard speelt en dat BNP Paribas een veel hoger bedrag zal moeten betalen dan andere Europese banken in het nabije verleden.

Vorige week werd bekend dat Crédit Suisse een boete van 2,6 miljard dollar moet betalen omdat de Zwitserse bank klanten had geholpen bij het ontduiken van de Amerikaanse belastingen. Crédit Suisse bekende schuld.

In 2012 voorkwam de Britse bank HSBC à raison van 1,9 miljard dollar strafrechtelijke vervolging voor het witwassen van geld in Mexico.

Het Zwitserse UBS kreeg in 2009 een boete van 780 miljoen dollar vanwege hulp bij belastingontduiking. ING (in 2012) en Royal Bank of Scotland (in 2010) betaalden respectievelijk 619 miljoen en 500 miljoen dollar vanwege financiële transacties met Cuba (ING) en Iran (RBS).

De boete voor BNP Paribas zou zo hoog uitvallen, omdat het bedrijf langdurig in overtreding was. Bovendien zouden werknemers hebben geprobeerd om de herkomst van financiële transacties met Iran te verdoezelen.

Extra klap voor bank die toch al onder vergrootglas ligt

Omvallen zal BNP Paribas niet als de boete die de bank moet betalen aan het Amerikaanse ministerie van justitie zal uitkomen op omgerekend 7 miljard euro. Maar verstrekkend zijn de gevolgen wel.

De kans is groot dat de Franse bank zijn aandeelhouders geen dividend kan uitbetalen en tevens een beroep zal moeten doen op de kapitaalmarkt om extra geld aan te trekken. Daarbij komt nog dat de bank, net als andere Europese banken, op dit moment onder de loep ligt van de Europese Centrale Bank. Die doorzoekt in de aanloop naar de gezamenlijke Europese bankenunie alle balansen van banken op zoek naar verborgen verliezen.

Bovendien moeten banken aantonen dat zij bestand zijn tegen onverwachte zeperds en crises: de zogeheten stresstest. Een extra klap van 7 miljard euro kan BNP Paribas dus missen als kiespijn.

Het aandeel BNP Paribas daalde gisteren aanvankelijk met meer dan 6 procent, maar aan het slot van de beursdag resteerde een verlies van minder dan 3 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden