Handel in risico's neemt grote vlucht

Het afdekken van risico's wordt steeds belangrijker. De waarde van de handel in die risico's, op de derivatenmarkten, is nu al bijna niet meer te bevatten. Toch zal die groei nog verder doorzetten.

INEKE NOORDHOFF

Vorig jaar ging er voor 60 000 miljard dollar om. Dat is ongeveer evenveel als het totaal van de waarde van alle aandelen, obligaties en bankleningen in Amerika, Japan en Europa. Via de optie- en termijnbeurzen werden 1,2 miljoen contracten verhandeld. Daarachter ging een waarde van 10 000 miljard dollar schuil. Op de beurzen worden standaardcontracten verhandeld. Grote contracten en maatwerk worden buiten de beurzen om, tussen bankiers en grote bedrijven en instituten, verhandeld. Dit noemt men de 'over the counter' markt. De waarde van de via dit toonbank-circuit verhandelde derivaten ligt ongeveer vijf keer zo hoog als wat er op de beurzen omgaat.

De basisproducten van de financiële markten zijn aandelen (eigendomsrechten op bedrijven), obligaties (schulden) en valuta. Derivaten is een verzamelnaam van daarvan afgeleide producten als opties en termijncontracten - de laatsten heten ook wel futures. Sinds begin jaren zeventig vindt er financiële derivatenhandel op openbare beurzen plaats. Het begon op de agrarische beurzen omdat die al termijnhandel kenden: boeren konden zich er indekken tegen de kans op prijsveranderingen van de oogst terwijl die nog op het land stond.

Op die derivatenbeurzen wordt gewerkt met standaardcontracten en openlijk gepubliceerde prijzen. Zoals het dollarcontract, waarbij nu al de rente wordt vastgelegd voor een dollarlening die over 90 dagen wordt afgesloten. De beurzen worden vrij sterk gereguleerd; iedereen kan er zaken doen. De 'toonbank'-markt is aan veel minder regels gebonden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden