Nieuws
Handel in ivoor blijft (voorlopig) verboden
Een eerste poging van een aantal Afrikaanse landen om in de toekomst weer ivoor te verkopen is gisteren in de kiem gesmoord. Op de Conventie over Internationale Handel in Bedreigde Planten- en Dierensoorten (Cites) in Zuid-Afrika werd gisteravond een plan voor hervatting van ivoorverkoop met ruime meerderheid weggestemd.
De stemming gisteren draaide om het zogenoemde Decision Makings Mechanism (DMM), een regulering voor legale handel in ivoor. Daar is bijna tien jaar lang over gesproken, maar tot een overeenstemming kwamen de landen niet. Wat de landen tien jaar terug ook afspraken, was een moratorium op ivoorhandel. Dat loopt volgend jaar af. Daarom kijken de landen op de conferentie nu opnieuw of de handel in ivoor wel of niet hervat mag worden.
Verschillende Afrikaanse landen, waaronder gastheer van de conferentie Zuid-Afrika, willen niet langer praten over regulering van ivoorhandel. Zij willen als het moratorium afloopt direct weer beginnen met de verkoop van slagtanden. De stemming op de conferentie viel echter in het voordeel uit van de tegenstanders van ivoorhandel: 76 stemmen tegen 20.
Nog twee voorstellen
Op de Cites-conferentie, die elke drie jaar wordt gehouden en waar afspraken worden gemaakt om handel in beschermde dieren te reguleren, ligt nog een omstreden voorstel te wachten op stemming. Een groep van 28 Afrikaanse landen wil dat álle Afrikaanse olifanten op appendix I (totaal handelsverbod) komen te staan.
De verwachting is dat het voorstel niet op een meerderheid kan rekenen. Dat lijkt tegenstrijdig, want bijna alle partijen zijn juist voor het stoppen van de ivoorverkoop. Maar onder meer de Europese Unie is sceptisch over verdere aanscherping van de bestaande handelsverdragen. Op dit moment is handel al verboden vanwege het moratorium.
De EU en natuurorganisaties als het Wereld Natuur Fonds (WNF) zien liever dat de aandacht uitgaat naar een actieplan voor de ivoorhandel waar negentien Afrikaanse en Aziatische landen inmiddels aan werken. Dat is volgens hen effectiever dan een aanscherping van het handelsverbod.
Projectleider in Afrika Rikkert Reijnen van het International Fund for Animal Welfare (IFAW) zegt dat een handelsverbod weliswaar fijn is om verdere discussies in de kiem te smoren, maar dat er feitelijk weinig gaat veranderen. "De handel blijft vooralsnog verboden. Er wordt veel gepraat over iconische diersoorten. Dat slurpt teveel tijd op tijdens de conferentie."
.@CITES #CoP17 Committee votes against ivory decision making mechanism pic.twitter.com/2hYlq5QU8L
— CITES (@CITES) 28 september 2016
Cites
Doel van de Conventie over Internationale Handel in Bedreigde Planten- en Dierensoorten (Cites), die tot volgende week duurt en waaraan 183 landen deelnemen, is om overexploitatie van handel in beschermde soorten te voorkomen. Er liggen 62 voorstellen op tafel, betreffende vijfhonderd soorten. Zo wordt er naast de olifant onder meer vergaderd over de neushoorn, verschillende haaien en roggen, het schubdier de pangolin, en diverse boomsoorten.