Handel in Chinese munt ietsje vrijer

Peking staat grotere koersfluctuatie toe

Het gebeurt niet vaak dat de Verenigde Staten blij zijn met iets wat China doet, en ook dit keer zijn de reacties nog voorzichtig. Maar de Chinese centrale bank heeft een bescheiden applausje geoogst met de beslissing, afgelopen weekeinde, om de internationale handel in de munteenheid yuan - ook wel renminbi genoemd - iets vrijer te laten.

'Een belangrijke stap', zei IMF-directeur Christine Lagarde. Een woordvoerder van het Witte Huis liet weten dat de regering-Obama de gevolgen van Pekings beslissing nauwlettend volgt. "Ze hebben wat vooruitgang geboekt. We zouden graag meer beweging zien."

Wat is er precies veranderd? De centrale bank van China bepaalt aan het begin van elke handelsdag de koers van de renminbi tegenover de Amerikaanse dollar. Valutahandelaren kunnen vervolgens koersschommelingen veroorzaken, maar die zijn door Peking aan maxima gebonden. Vanaf gisteren is die bandbreedte verhoogd van 0,5 naar 1 procent, zowel omlaag als omhoog. Die 1 procent geldt in de valutahandel als een behoorlijk brede dagmarge, dus zou je de handel in de Chinese munt bijna vrij kunnen gaan noemen - op die dagelijks centraal vastgestelde beginkoers na tenminste, en daar zit 'm nog de kneep.

"De markten zouden deze stap als symbolisch kunnen zien, maar het is niet symbolisch, het is een trend", aldus Hans de Haan, als senior account manager werkzaam op de Amsterdamse vestiging van de Chinese bank ICBC.Het is voor het eerst sinds mei 2007 dat Peking iets aan de bandbreedte doet. Toen ging die van 0,3 naar 0,5 procent.

De jongste versoepeling geldt als een teken van toenemend Chinees vertrouwen dat de jarenlang door het Westen geëiste opwaardering van de munt niet nodig zal zijn, en dat de valutamarkt dat zelf open en bloot zal aantonen. Vooral de Verenigde Staten beschuldigen Peking er steevast van de waarde van de renminbi kunstmatig laag te houden om de eigen export te stimuleren en buitenlandse concurrenten uit de markt te prijzen. Maar de argumenten daarvoor hebben de laatste jaren aan kracht ingeboet. Zo is het Chinese handelsoverschot (export minus import) nagenoeg gedaald naar nul door de stagnerende wereldhandel en de stijgende Chinese honger naar ruwe grondstoffen. Een ander belangrijk omslagpunt, het moment dat het land meer kapitaal exporteert dan importeert, is nabij, of misschien al gepasseerd.

De vergroting van de renminbi-bandbreedte past in een reeks maatregelen die het regime heeft genomen om het vastgeroeste financiële stelsel te liberaliseren. Zo is de dominante positie van de staatsbanken ter discussie gesteld en zijn er wat kleine stappen gezet in het loslaten van de vele restricties op de kapitaalmarkt. Toch wordt zowel in China als daarbuiten geklaagd dat het financiële systeem nog niet volwassen genoeg is om de tweede economie van de wereld te stutten.

Renminbi in Amsterdam
De timing had niet beter kunnen zijn. Vrijwel meteen nadat de Chinese autoriteiten hadden besloten de handel in de munteenheid renminbi iets te liberaliseren, vond gisteren in het Amsterdamse Hilton hotel een congres plaats over het toenemende internationale belang van die renminbi. Zo'n driehonderd internationale zakenlieden, bankiers en toezichthouders werden toegesproken door onder anderen oud-premier Jan Peter Balkenende - partner bij Ernst & Young - en burgemeester Eberhard van der Laan. Een van de organisatoren was de Industrial and Commercial Bank of China Limited (ICBC), de grootste commerciële bank ter wereld. ICBC ziet het aantal internationale transacties in renminbi toenemen. Zo werd vorig jaar 10 procent van China's buitenlandse handel afgerekend in renminbi, tegen 2,5 procent in 2010.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden