Handel als uitweg uit de ebola-crisis

Liberia, Sierra Leone en Guinee mikken op economische groei nu epidemie is bedwongen

Waarom zou je geen vakantie boeken naar Freetown, Sierra Leone? "We hebben prachtige stranden", zegt Victor Bockarie, vicepresident van het West-Afrikaanse land. De reclame voor chocoladereep Bounty, 'een stukje paradijs op aarde', werd ooit in Sierra Leone opgenomen. "En we hebben héél veel zon", voegt hij eraan toe en dat moet zijn gehoor, gisteren bijeen in een winderig en kletsnat Den Haag, als muziek in de oren klinken.

Al kwamen die toehoorders niet om een vakantie te boeken. Bockarie en zijn collega's uit Liberia en Guinee waren in Den Haag op uitnodiging van minister Lilianne Ploumen voor buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking. Om te zien of er zaken gedaan kunnen worden.

De drie zijn ongewild een trio, sinds hun landen anderhalf jaar geleden in volle hevigheid werden getroffen door de ebola-epidemie. Economische groei in 2013 - een bescheiden 2,3 procent voor Guinee, een robuuste 8,7 procent voor Liberia en een ongekende 20,1 procent voor Sierra Leone - viel terug naar 0 procent in 2014 voor de eerste twee; Sierra Leone moet dit jaar rekening houden met een krimp van ruim 23 procent, waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds.

De heftigheid van de ebolaramp was aanleiding voor het IMF om een rampenfonds in te stellen, waaruit de drie inmiddels miljoenen dollars aan hulp hebben ontvangen. Maar meer dan liefdadigheid, zegt vicepresident Joseph Boakai van Liberia, ziet zijn land bloeiende handelsrelaties als de weg omhoog in het post-ebola tijdperk.

Behalve de hoogwaardigheidsbekleders waren er daarom ook veel zakenmensen uit de drie landen in Den Haag. Op zoek naar investeerders, naar partners, naar goede ideeën.

En het kan verkeren. Zo loopt Abdullah Kamara uit Liberia in Den Haag een oud studiemaatje tegen het lijf. Ze gingen samen naar de universiteit in Monrovia, voor daar in de jaren negentig een burgeroorlog uitbrak. Kamara is nu eigenaar van Tamma Corporation. En hij doet zulke mooie dingen dat zijn oude vriend, die bij een bank werkt, er graag geld in steekt. "Zijn we daar helemaal voor naar Nederland gekomen", lacht Kamara. "We hadden dit thuis aan mijn eettafel kunnen beklinken."

Wat hij doet? Kamara helpt, vat hij samen, anderen om hun bedrijf te runnen. "Kleine boeren in Liberia reizen voortdurend naar de stad om hun waar te verkopen. Maar ze weten nooit of ze die ook kwijtraken. Treffen ze geen klant, dan moeten ze onverrichter zake huiswaarts met groente of fruit dat wellicht rot is voor ze het opnieuw kunnen aanbieden."

Dus biedt hij die boeren en potentiële inkopers een platform: via zijn mobiele telefoon kan de boer melden dat hij morgen met twee kilo cassave naar de stad komt. Inkopers kunnen erop bieden. Zo weet de boer voor hij op pad gaat dat hij een afnemer heeft en wat die betaalt voor zijn cassave. Voor die zekerheid betaalt hij Tamma Corporation 10 dollarcent per oproep.

Zo'n 60 procent van de Liberianen heeft een mobieltje, zegt Kamara. Dus heeft hij voor zijn service vele toepassingen bedacht. Voor taxi's en pem-pems, de motortaxi's: 10 cent per oproep voor de klant, een jaarlijks abonnement van 20 dollar voor de chauffeurs. "Een soort Uber, zeg maar." En hij heeft een soort booking.com: duurdere hotels doen kamers in de aanbieding, klanten kunnen ze boeken. Scholen en universiteiten bedient hij gratis. Die laten studenten - én hun ouders - weten welke cijfers zijn gehaald en wanneer een rekening betaald moet worden.

Kamara had vorig jaar oktober willen beginnen. Maar toen verlamde ebola het land en kwam er niets van. De financiering die hij had klaarstaan heeft hij gebruikt om de tien man personeel, die werken vanuit de begane grond van zijn huis, aan het werk te houden. Zij hebben proefgedraaid en het systeem uitgebouwd. Vijftien procent rente betaalt hij over zijn leningen. Rond Kerst wil hij serieus van start en eigenlijk heeft hij nog zo'n 80 tot 125.000 euro nodig. "Ik leen liever niet", zegt hij. "Maar ik ga mijn zaak nu niet de nek omdraaien."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden