Handballers nog maar één stap verwijderd van WK

Doelman Gerrie Eijlers verrichtte een aantal fraaie reddingen tegen België. Beeld Henk Seppen
Doelman Gerrie Eijlers verrichtte een aantal fraaie reddingen tegen België.Beeld Henk Seppen

Na 57 jaar mogen de Nederlandse mannen weer dromen van deelname aan de mondiale titelstrijd.

Freddy Buddenberg

Op 15 januari 1961, vandaag precies 57 jaar geleden, speelden de handballers van Nederland en België voor de eerste keer tegen elkaar. De wedstrijd in Antwerpen maakte deel uit van de kwalificatie voor het wereldkampioenschap, later dat jaar in Duitsland. Nederland zegevierde met 12-26 en mede door die overwinning veroverde Oranje een ticket voor het WK. Voor de eerste en tevens laatste keer.

De mondiale titelstrijd in Duitsland werd destijds niet bepaald een sportief succes. Na ruime nederlagen in de groepsfase tegen het thuisland (33-7) en Frankrijk (21-11) droop de ploeg van bondscoach Chris Agterdenbosch al in een vroegtijdig stadium af. Het was meteen het laatste optreden van de Nederlandse mannen op een groot titeltoernooi.

Beslissende play-offs

Nederland en België stonden gisteren voor de 55ste maal tegenover elkaar. Met die ontmoeting in de Sittardse sporthal Fitland XL werd de kwalificatiereeks voor het WK van 2019 in Denemarken en Duitsland afgesloten. Door de triomf van 33-30 is Nederland nog maar één stap verwijderd van deelname aan dat wereldkampioenschap. Eind deze maand wordt bekend tegen wie Oranje in juni in de beslissende play-offs speelt. Ter voorbereiding op die dubbele confrontatie speelt Nederland in april een oefentoernooi met Japan, een team van in IJsland uitkomende spelers en Jong Oranje.

Voor Gerrie Eijlers gaat de tijd dringen. Met zijn 37 jaar krijgt de doelman van Volendam niet veel kansen meer om aan een WK of EK deel te nemen. "Mijn jaren tikken door", zegt hij na de enerverende wedstrijd tegen de Belgen, waarin hij in de eerste helft een aantal fraaie reddingen verrichtte. "Natuurlijk denk je eraan. Je kunt blijven dromen, maar je moet het wel doen. Want daar draait het om: doen."

Tegen België had Nederland gisteren aan een gelijkspel genoeg, maar de ploeg van de IJslandse bondscoach Erlingur Richardsson stond de gehele wedstrijd op voorsprong. Bij 6-5 liep Nederland uit naar 10-5 en de Red Wolves waren niet bij machte dat gat te dichten, al kwamen ze in de tweede helft driemaal terug tot een marge van twee treffers. Vooral omdat Nederland verzuimde definitief afstand te nemen.

Het is voor Eijlers geen kwestie van of, maar vooral een kwestie van wanneer Oranje zich kwalificeert voor een WK of EK. Het liefst natuurlijk dit jaar al voor de mondiale titelstrijd van 2019, maar anders voor het EK van 2020 in Noorwegen, Oostenrijk en Zweden. Het Nederlands Handbalverbond heeft de blik gericht op dat toernooi, waaraan voor het eerst geen 16, maar 24 landen mogen meedoen.

Selectie met potentie

Niet alleen door de uitbreiding van het aantal landen heeft het verbond zijn zinnen op dat EK gezet. Richardsson beschikt over een selectie die de potentie heeft om zich te meten met de beste landen van Europa.

"We hebben nu een brede selectie", aldus Eijlers, die afgelopen zomer na een profbestaan van veertien jaar in Duitsland terugkeerde bij Volendam. "In het verleden hadden we een paar spelers die erbovenuit staken. Nu maakt het niet uit wie er speelt, iedereen heeft een goed niveau."

Deelname aan een groot toernooi is volgens Eijlers vooral goed voor de ervaring en de ontwikkeling van de jonge spelers in de selectie. Hij wijst op zijn eigen interlandcarrière. In twintig jaar kwam hij tot een aantal van slechts 104 caps. "Als je aan een EK of WK meedoet speel je meteen zo'n tien wedstrijden. Daar word je als speler beter van."

In de kijker

Richardsson onderschrijft de woorden van zijn ervaren doelman. De IJslander die eind vorig jaar de uit onvrede over het beleid opgestapte Joop Fiege als bondscoach opvolgde, voegt eraan toe dat spelers zich op een groot toernooi in de kijker kunnen spelen bij profclubs uit bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland. En bij een coach van wie ze veel kunnen leren. "Soms is een goede coach belangrijker dan een goede club."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden