Handballers kunnen WK wel vergeten

Van onze handbalmedewerker BREDA - Slechts twee wedstrijden is de kwalificatiereeks oud, maar de weg voor het Nederlands handbalteam richting het WK van 1997 in Japan is inmiddels in een doodlopend spoor veranderd.

Drie dagen na de schrobbering in Lovosice, waar Tsjechië het Hollandse handbalcollectief met een ongezouten 31-18 nederlaag opzadelde, bleef de teller tijdens de 'return' in het Bredase Sportcentrum op 26-20 in het voordeel van Tsjechië staan.

Leszek Krowicki, de Nederlandse keuzeheer met Pools bloed in de aderen, wilde na afloop niet de gefrustreerde bondscoach uithangen. Dat kostte hem zichtbaar moeite. Krowicki, die zijn inkomsten via zijn werkzaamheden in de handbalsport delft, had met lede ogen moeten aanschouwen hoe zijn ploeg met louter goedwillende amateurs door de pure profs uit het voormalige Oostblok terzijde was geschoven. “Tsjechië is een Spitzenmannschaft in Europa”, constateerde Krowicki gelaten. “Dat land kan putten uit een geweldig potentieel. De beste spelers zijn actief in sterke Europese competities, zoals bijvoorbeeld in Duitsland. De Nederlandse competitie is daarentegen van een beduidend lager niveau. Veel spelers zijn tegen elkaar inwisselbaar en horen eigenlijk niet in de hoogste divisie thuis. Dit is het beste team wat ik kon opstellen. Ik sta niet te klagen en heb het best naar mijn zin bij het NHV. Maar het niveauverschil met wat ik in het verleden gewend was, valt soms moeilijk te accepteren.”

Krowicki moet derhalve leren leven met de beperkingen op handbalgebied in Nederland en moet tevens zijn drang naar professionalisme beteugelen. Dat staat haaks op de ontwikkelingen in de vrouwentak binnen het NHV. Amper twee weken geleden ontvouwde vrouwenbondscoach Bert Bouwer het plan om in de toekomst tot de realisering van het in de volleybalsport zo succesvol toegepaste Bankras-model te komen. Een plan, dat flink wat storm bij diverse clubs oogstte en waarover het NHV-bestuur vanavond in Bunnik vergadert.

Krowicki kiest in tegenstelling tot zijn collega bij de vrouwen voor de route van de geleidelijkheid. “Het liefst zou ik mijn selectie tweemaal per dag naar de sporthal in mijn woonplaats Dinxperlo willen halen. Maar dat blijkt niet mogelijk. De spelers studeren en werken. Zij moeten voorzien in hun onderhoud. Daar zou een regeling voor moeten komen.”

De Pool, wiens contract met het NHV tot 1998 doorloopt, moet geduld betrachten. Het rijpingsproces van Oranje heeft tijd nodig en heeft alleen middels een forse financiële injectie kans van slagen. “Geef het NHV een goede sponsor en we halen drie buitenlandse toptrainers en een paar buitenlandse spelers naar de competitie en het niveau gaat omhoog”, betoogde Leszek Krowicki. Dat is vooralsnog een utopische gedachte. Krowicki heeft zich dan ook verzoend met de realiteit, waarin roeien met de riemen die hem ter beschikking staan het enige devies is. “Deze eeuw zullen we zeker geen wereldkampioen worden”, klonk het bijna cynisch uit de Krowicki's mond. “De groep, die ik met opzet drastisch heb verjongd, heeft nu een gemiddelde leeftijd van 23 à 24 jaar. Dat is uniek; geen ploeg is zo jong als het Nederlands team. Over vier jaar moeten we er staan. Kijk maar naar landen als Zweden en Frankrijk, die thans aan de top staan met ploegen die een gemiddelde leeftijd van 28 jaar hebben.”

De confrontatie met Tsjechië bewees dat Oranje nog een lange weg te gaan heeft. In een sfeerloze ambiance, waarbij amper 300 aanwezigen, een haperende band met volksliederen en een onverstaanbare speaker het gebrek aan entourage extra accentueerden, bleef het verschil tussen welwillende middelmaat en Europese top desondanks beperkt. De Tsjechen spraken hun aanwezige klasse slechts mondjesmaat aan en Nederland bleef op de been door sterk presterende individuen. Doelman Jan de Bakker excelleerde met een aantal prachtige reflexen, gelegenheidscirkelloper Harold Nusser (Krowicki: 'Hij speelt daar, omdat ik gewoon geen andere keus heb') hield zich redelijk staande en mannetjesputter Hans van Dijk wist met zijn explosieve spel de Tsjechische verdedigingsmuur een aantal malen te slopen.

Het was te weinig om de nummer zes van de laatste mondiale titelstrijd de wenkbrauwen te doen fronsen. Bij vlagen mocht Nederland zich gelijkwaardig wanen aan de Tsjechen. De eindafrekening loog echter niet. De Nederlandse tophandballer ontbeert momenteel domweg kwaliteit om zich met de beste tegenstrevers in Europa te kunnen meten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden