Handballer vraagt hand van prinses

Het moet weer eens het huwelijk van de eeuw worden: een prinses die trouwt met een Olympische sporter. De hoofdrolspelers van deze film werden zaterdag tijdens een directe tv-uitzending uit de tuin van het Zarzuela-paleis voorgesteld aan het Spaanse volk: Cristina Frederica Antonia de la Santisima Trinidad de Borbon y Grecia (33) - beter bekend als prinses Cristina (31) - en Iqaki Urdangarin Liebaert (29), Txiki voor zijn vrienden.

BIJDRAGE: HENK BOOM

Wordt het huwelijk het bewijs van de moderne monarchie, de traditie schreef voor dat Iqaki naar koning Juan Carlos moest komen om de hand van zijn dochter te vragen. Dat gebeurde zaterdag conform het draaiboek. Eerst het gelukkige paar wandelend door de tuin, daarna het tonen van de verlovingsattributen (zij een ring, hij een horloge) en ten slotte het familieportret op het bordes, eerst alleen met de vorst en een stralende koningin Sofia, daarna met kroonprins Felipe en prinses Elena met echtgenoot en ten slotte met de hele familie van zijn kant.

Uiteraard wordt het een huwelijk uit liefde want de tijd dat koningskinderen om geo-politieke redenen werden uitgehuwelijkt aan buitenlandse kroonpretendenten is ook in Spanje voorbij. Nog niet eens zo lang, want koning Karel III bepaalde in 1776 dat prinsen en prinsessen alleen mochten trouwen met iemand van gelijke rang en stand. Dankzij dat decreet moesten gedurende twee eeuwen veertien koningskinderen afstand doen van de kroon, onder wie de oudste zoon van koning Alfonso XIII, grootvader van de huidige koning.

Dat met dit huwelijk de kroon als symbool van Spaanse eenheid wordt versterkt, moet als toeval worden beschouwd ook al zijn er Bourbon-watchers die twijfels hebben.

Hoe het ook zij, prinses Cristina werd tijdens de Olympische Spelen van 1992 verliefd op de Baskische handballer die in Barcelona woont. Met dit huwelijk wordt bevestigd dat Juan Carlos ook koning is van alle Basken en Catalanen, de onafhankelijkheidsoprispingen in deze regio's ten spijt.

Daaraan vooraf ging het huwelijk van prinses Elena met Jaime de Marichalar, een uitgesproken exponent van de Castilliaanse adel die gelijk een hertogtitel in Galicië ontving, het derde Spaanse gewest met neigingen naar zelfstandigheid. Dat in navolging van het huwelijk van Johanna de Waanzinnige en Philips de Schone (de ouders van Karel V) nu ook weer een kleine band met de lage landen wordt gelegd, is te danken aan Iqaki's moeder. Haar achternaam (Liebaert) verraadt al dat zij geboren is in het land van 'den vos Reinaerde'.

Uiteraard zijn alle ogen nu gericht op kroonprins Felipe. Hij heeft met Willem-Alexander gemeen dat een huwelijk met een 'gewoon meisje' niet als wenselijk wordt ervaren. Af en toe slipt er iets in de pers over een Amerikaanse, maar het laatste gerucht wil dat prinses Tatiana van Liechtenstein als de ideale huwelijkspartner wordt gezien. Uiteraard werd de prins zaterdag gevraagd naar zijn plannen. Felipe (lachend): “Ik hoor niets. Ik ben een beetje doof vandaag.”

Staat voor Felipe vast dat zijn huwelijk in Madrid zal plaatsvinden, Cristina en Iqaki zullen dit najaar in Barcelona trouwen. Zij werkt daar bij een kunststichting en hij handbalt in het team van FC Barcelona waar hij nog een contract van twee jaar moet uitdienen. Gisteren speelde hij al weer gewoon mee met het nationale team tijdens een toernooi in Madrid. Spanje won.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden