Hand in hand kameraden, in voor- en tegenspoed

Als ik het woord 'bende' zie staan, is de laatste man aan wie ik direct moet denken wel voetballer Peter Bosz. Ik kijk even in het woordenboek. Bende - wanordelijke troep; wanordelijke toestand. Ik doe mijn ogen dicht en zie Peter Bosz, voetballer. Een man met een correct uiterlijk, een vrij sterk aangezette 'five 'o clock shadow' die hij zo'n beetje eeuwig draagt en ik hoor een vrij hoog stemgeluid. Als hij over voetbal praat, doet hij dat bedachtzaam. Hij wordt vaak gevraagd als Hilversume of Aalsmeerse programma-makers graag een goede verteller in de studio willen. Of anders gezegd: als ze geen typisch voetbalverhaal willen, maar juist een vertelling van een man die achter de bal durft te kijken. Peter Bosz, ja ja, wordt zelfs wel een beetje gekenmerkt tot de intellectueel onder de prof-voetballers in Nederland.

Hij gaat dus weg, naar het wereldberoemde JEF United in Japan en zijn afscheid wordt op passende wijze begeleid in de vrijdagpers. Ik lees dat hij uit Apeldoorn stamt. Hoe lang is het geleden dat daar een bende-lid geboren werd?

Lang.

Ik lees dat Bosz bij een bende hoorde, een hele beruchte nog wel, de zogenaamde 'Bende van Vijf', een groep schurken die, nog niet zo lang geleden, zo gaat de mare, de trainingen van de voetbalvereniging Feyenoord in de war stuurde. De vijf, allen enorme boeven natuurlijk, zorgden er indirect voor dat coach Willem van Hanegem zijn greep op de troep verloor en de opvolger van de zwaar teleurgestelde Van Hanegem, de immer goed gemutste Arie Haan, begreep heel goed dat dit beruchte vijftal geliquideerd moest worden.

Die actie 'schone handen' bij de Rotterdamse club is dus nu voorbij, alle vijf de schurken zijn weg, Bosz mag nog even meespelen in Rusland, maar dan moet ie echt ophoepelen en Japan is, zo weten wij, heel ver weg en een uitstekende plaats om je verborgen te houden.

Denk je even een groepje spelers in. Baldadige, keettrappende jongetjes; Ruud Heus, bikkelhard; Robbie Witschge, lang leve de onschuldige ondeugd en altijd witte tanden; Rob Maas, te lang haar, te veel reserve; Regi Blinker, luid, speels, lachen en dollen en Peter Bosz...uhhh. Ja wat nou Peter Bosz? Schaver, elleboogwerker, achter-de-rug-prater? Geen idee. Uitdeler ja, maar ook weer incasseerder. Wat maakte Bosz nou zo speciaal dat hij bij de 'bende' hoorde? Welke eigenschappen bezat hij? Treiterde hij fenomenaal, liep hij de kantjes eraf, klikte hij, speelde hij in rondos de bal langs Van Hanegem, liep hij de gaten achter, naast en voor Koeman te laat dicht? Wie het weet mag het zeggen. Of kwam het misschien wel door die letter z in zijn naam. Peter Bos zou nog kunnen: gewone, hardwerkende voetballer, iets voor De Graafschap of het tweede van PSV, maar Peter Bosz? Waar stond die z voor?

Gekheid dus.

Andere voetbalverenigingen zitten inmiddels opgescheept met de boemannen. Witschge moet weer hard lopen en doet dat in Utrecht. Heus bikkelt voor AZ, Maas telt Deutsche Marken en ervaart nu wat tüchtig werkelijk betekent, Blinker swingt met zijn Caraïbische maatjes bij Sheffield Wednesday (heeft hij daar niet de ook verguisde Orlando Trustfull niet aan zijde?) en Bosz is dus verbannen naar JEF United. De stoute kinderen zijn nu allemaal weg, het vreemdelingenlegioen dat Feyenoord nu is, kan rustig trainen. De rotte plekken zijn eruit, de Rotterdamers worden kampioen. Ik lees dat Bosz in een club terecht komt waar de Tsjech Ivan Hasek, de Nieuw-Zeelander Wynton Rufer, de Braziliaan Sandro en de Joegoslaven Goran Vassiljevic en Nenad Maslovar spelen. Ik bel naar Japan en vraag hoe het met de conduite-staat van dat vijftal is. Mijn correspondent roept dat het een bende is, een bende van vijf, maar dat vijf nu tot zes uitgebreid kan worden.

Wat, Peter Bosz, ga je in hemelsnaam bij dat JEF United doen? Je zakken vullen? Oké, dat hoort bij je vak. Het ga je dus goed. Met de groeten nog van Regi, Rob, Ruudje en Robbie. Kaarten schrijven ze niet, maar hierbij dus... hand in hand kameraden. In voor- en tegenspoed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden