Han-Chinezen koelen hun woede

Speciale eenheden van de Chinese politie staan tegenover woedende Oeigoeren (AP) Beeld
Speciale eenheden van de Chinese politie staan tegenover woedende Oeigoeren (AP)

De onlusten in de Chinese provincie Xinjiang duren voort. Nadat de politie zondag een bloedbad aanrichtte door een opstand van Oeigoeren neer te slaan, halen nu groepen Han-Chinezen hun gram in het gebied.

Van onze internetredactie

De Chinese overheid had nog geprobeerd om de onlusten in Xinjiang aan het oog van de wereld te onttrekken, maar juist toen journalisten op uitnodiging van de overheid een kijkje namen in het gebied, stuitten ze op honderden Han-Chinezen met knuppels, stokken en loden pijpen die optrokken richting een moskee. De Oeigoeren zijn hoofdzakelijk moslims. De politie zette traangasgranaten in om de menigte uit elkaar te drijven.

Volgens het Chinese persbureau zijn er bij de rellen afgelopen zondag 156 doden en 1080 gewonden gevallen onder de Oeigoeren. De politie arresteerde 1434 mensen. Vandaag demonstreerden er ook massaal vrouwen die de vrijlating van hun mannen of zonen eisten.

De Chinese overheid probeert onofficiële informatie uit het gebied zo veel mogelijk te beperken door het internetverkeer te stoppen of te vertragen. Ook Twitter, de babbelbox die aanvankelijk een belangrijke bron van informatie was voor de buitenwereld, is geblokkeerd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden