Hamsterballenkunst voor de rechter

amsterdam – Kunstenares Tinkebell liet als artistiek project 95 hamsters rondlopen in doorzichtige plastic ballen. Dat is dierenmishandeling, vond een dierenrechtenorganisatie en daarom kwam de zaak gisteren voor de rechter. Tinkebell verscheen zelf niet. De andere gedaagde, de galeriehouder die zijn ruimte voor de kunstuiting beschikbaar stelde, was er wel.

Het Openbaar Ministerie eiste een geldboete van 950 euro, waarvan 475 euro voorwaardelijk, tegen Tinkebell. De galeriehouder hoorde een geldboete eisen van 475 euro.

De kunstenares wilde met haar project ’Save the Pets’ (2008) juist dat ’mensen nadenken over de manier waarop ze met huisdieren omgaan’, stelde de verdediging gisteren.

Maar de officier van justitie stelde dat ’andere manieren hadden moeten worden gezocht voor het brengen van deze boodschap’.

Volgens Sandra van de Werd van Comité Dierennoodhulp, dat aangifte deed, wil Tinkebell ’gewoon provoceren en aandacht krijgen’.

De kleurrijke hamsterballen zijn populair onder bezitters van de knaagdiertjes. Op de online beeldbank YouTube staan tal van filmpjes waarop eigenaren van hamsters tonen hoe hun huisdieren in de plastic bollen aan de wandel gaan, ontdekte Tinkebell, die eigenlijk Katinka Simonse heet. De filmpjes inspireerden haar bij het maken van ’Save the Pets’. Ze bestelde 95 hamsters bij een fokker en kocht een kleine honderd hamsterballen. Vervolgens bouwde ze een huiskamer na in de Amsterdamse galerie Masters, waar ze de knaagdieren in de ballen stopte. ’s Nachts verbleven de hamsters in de kooien die ze van de fokker had overgenomen. De tentoonstelling, die op 12 januari 2008 begon, duurde 10 dagen. Toen maakte de Landelijke Inspectiedienst van de Dierenbescherming er een einde aan, na de aangifte van Comité Dierennoodhulp.

De fokker waar Tinkebell de diertjes bestelde, werd gisteren ook als getuige gehoord. Hij vertelde dat hij de kunstenares had geadviseerd over de verzorging van de hamsters. „Ik heb haar toen ook gezegd dat ik geen kwaad zag in haar plan en dat vind ik nog.”

Een voornaam bezwaar van Comité Dierennoodhulp tegen Tinkebell was dat de hamsters volgens het Comité ’urenlang moesten rondtollen in de loopbollen’ terwijl op de verpakking van de fabrikant van de hamsterballen staat dat de diertjes er hooguit 30 minuten in mogen.

De gedaagde (inmiddels voormalig) galeriehouder verdedigde zich door te stellen dat de hamsters weliswaar uren in de ballen hadden gezeten, maar dat ze ’al na een paar minuten in slaap vielen’.

Het OM stelde verder dat de verzorging van de hamsters ten tijde van de tentoonstelling tekortschoot. Volgens justitie was het welzijn van de diertjes in het geding. Het OM baseerde zich op een verslag van de dierenarts van Artis, die de beestjes had onderzocht. Hij trof bij enkele hamsters verwondingen aan, aan de kop en de oogjes. De verdediging zag daar geen bewijs in ’omdat onderlinge vechtpartijtjes tussen hamsters wellicht bij het karakter van de dieren horen’.

De rechter doet op 21 januari uitspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden