Hammink kan het met gezond lichaam ver brengen in NBA

In het Amerikaanse basketbal ging de afgelopen weken alle aandacht uit naar Michael Jordan, die zondag terugkeerde bij de Chicago Bulls. Hij verloor van de Indiana Pacers, de ploeg van Rik Smits. Mede door de goede vorm van hem staan de Pacers bovenaan in de Central Division. Maar hoe is het gesteld met die tweede Nederlander in de NBA, Geert Hammink? Bericht uit de ziekenboeg.

Op dat moment zit de meest verdienende basketballer van de wereld echter in de kleedkamer van de Maedowlands Arena in New Jersey, terwijl Geert Hammink honderden kilometers verderop in zijn huis in Orlando zit. Zijn naam prijkt sinds het begin van dit seizoen op de lijst van geblesseerde spelers.

De 25-jarige Nederlander heeft last van een 'springersknie'. Een onsteking van de aanhechting van de pees onder de knieschijf. Medicijnen verzachten de pijn en “verder kunnen ze er niets aan doen”. Het is toevallig de kwaal die ook Rik Smits teisterde, de andere Nederlander in de Amerikaanse basketbalcompetitie. Hammink: “Bij hem duurde het twee jaar voordat het over was. Ik ben gevoelig voor deze blessure, heb het ook gehad in mijn achillespees en in mijn elleboog.”

Geert Hammink is er de persoon niet naar om de hele dag te treuren en te piekeren over zijn rechter knie. Het enige wat hij doet is hopen dat hij dit seizoen nog aan spelen toekomt. Die kans is echter klein. De reguliere competitie van de Amerikaanse basketbalbond NBA is eind april afgelopen en dan beginnen de play-offs. “Als ik naar het huidige team kijk, dan betwijfel ik zeer of Geert er in de play-offs bij zal zijn. Vooral omdat hij in het reguliere seizoen nauwelijks heeft gespeeld, maar ook vanwege zijn knie”, zegt coach Brian Hill.

In het voorseizoen zat Hammink, die elke dag traint, bij vijf wedstrijden op de bank. Gedurende de speeltijd die hij kreeg, voldeed hij aan de verwachtingen van de Orlando-coach. De twee meter dertien lange Nederlander denkt zelf ook dat het “wel aardig” ging. “Hoewel ik altijd denk dat het beter kan. Ik maakte mijn fouten, maar ik realiseer me dat dat ook komt doordat het mijn eerste ervaringen in de NBA waren.”

Geert Hammink ging basketballen toen hij veertien jaar oud was en speelde bij Dedein in Didam en de Basketiers in Zevenaar. Toen hij negentien jaar was, hingen er zo'n 25 Amerikaanse colleges aan de lijn. Hammink koos voor de universiteit die drie jaar daarvoor als eerste al interesse in hem had getoond. Hij was een weekeinde bij de Louisiana State University, vond het er “waanzinnig” en ging er twee weken later definitief naar toe. Het seizoen daarop kwam Shaquille O'Neal bij het collegeteam. “Geert is een goede kerel. Wij zijn al heel lang vrienden. Ik zie hem elke dag.”

Geert Hammink vindt het ondertussen nog steeds “waanzinnig” in de Verenigde Staten. Het land waar je kunt doen wat en wanneer je dat maar wilt. “Vooral als je geld hebt.” In Orlando verdient hij dit jaar 250 000 dollar, en het leven is er goed. Lekker weer, leuke stad, mooie club. Hammink zou er graag blijven. Hij durft niet te zeggen hoe groot de kansen zijn op een nieuw contract. “Ze hebben het er hier niet over en ik weet niet wie er volgend jaar beschikbaar zijn.”

Er klinkt geen aarzeling door in de stem van Brian Hill wanneer hij zegt dat hij hoopt dat Hammink een goede bijdrage kan leveren aan het team. “We hopen dat hij snel genezen is zodat hij als speler kan groeien en zich verder kan ontwikkelen. Omdat hij in de toekomst erg belangrijk voor ons zal zijn.”

Shaquille O'Neal denkt ook bepaald niet aan een scheiding van zijn ploeggenoot. “Ik ga er vanuit dat hij in de play-offs per wedstrijd mij vijf of tien minuten kan vervangen, en dat dit anders volgend seizoen gebeurt.” “Amerikanen zijn altijd heel positief”, is het nuchtere commentaar van Hammink. “Ook al denken ze negatief over mij, dan zullen ze dat nog niet loslaten.”

Volgend seizoen wordt de beste competitie van de wereld uitgebreid met twee Canadese teams, die van de zomer vrij spel hebben bij het aantrekken van spelers. Geert Hammink is dan een 'free agent', zodat hij aanbiedingen van andere clubs mag aannemen. Hij acht de kans dan ook vrij groot dat hij volgend jaar weer in de NBA speelt, ook al is het dan misschien niet bij Orlando. “Het wordt een hectische zomer.”

Eventueel gaat Hammink terug naar Europa. Hoewel er in zijn bagage dan wel de slechte herinneringen aan vorig seizoen zitten, toen hij speelde voor het Italiaanse Cantu. Voor even maakt de spreekwoordelijke Hollandse nuchterheid plaats voor wat je het Italiaanse temperament zou kunnen noemen. “Het was echt belachelijk. Een doffe ellende. Het college-basketball hier is zogenaamd amateuristisch, maar het is veel beter geregeld dan het basketbal in Italië, dat professioneel wordt genoemd. Ik speelde in een rottig klein stadje in de Alpen, met dertigduizend mensen, waar het knetter-, knetterkoud was. En die gasten waren er te rottig om ook maar een woord Engels te spreken. Ik ging er wel vol goede moed naar toe hoor. Het is een mooi land, en Italianen zijn in principe aardig. Maar de mensen die betrokken waren bij de club braken alles stukje bij beetje af.”

Het is een enorm verschil met Orlando Magic, waar alles op en top is geregeld. “Het kan niet beter”, zegt Hammink. Ook qua prestaties niet. De club maakte een dramatisch slecht debuut in de NBA in het seizoen '89/'90, maar verbeterde zich elk jaar. Twee seizoenen geleden gaf de komst van Shaquille O'Neal het team een magische impuls. Orlando Magic tobt nu alleen nog een beetje met het trauma van vorig jaar, toen het team in de eerste ronde ferm uit de play-offs werd geknikkerd door de Indiana Pacers van Rik Smits. Hammink verwacht geen herhaling van deze teleurstellende gang van zaken. “We spelen eerst thuis en dit seizoen hebben we hier pas twee wedstrijden verloren.”

Hier, dat is in de in 1989 gebouwde Orlando Arena, waar de tickets nog duurder zijn dan in andere stadions. “Er zitten dan ook vrij rijke mensen in het publiek. Over het algemeen is het tamelijk rustig, de mensen doen niet echt wild. Maar als er wat gebeurt, dan komt er wel sfeer in de arena”, weet Hammink, die als de mogelijkheid er is voor het Nederlands team wil uitkomen.

Voordat de wedstrijd in New Jersey begint wordt een lijstje verspreid met de resultaten van de spelers van beide teams tot nog toe. Geert Hammink staat er ook op. De cijfers wijken enorm af van die van de anderen. De Nederlander heeft immers slechts een wedstrijd meegedaan en maar zeven minuten gespeeld.

“Hij heeft de potentie om een waardevolle speler van de NBA te worden”, zegt Brian Hill. “Ten eerste heeft hij een goede werkhouding, en veel inzet. Vanaf de eerste dag dat hij in Orlando was, heeft hij hard gewerkt. Hij heeft een goede techniek en kan voor iemand met zijn lengte goed passen. Zijn jump-shots zijn ook goed. Hij moet alleen nog verder werken aan zijn lichaam, dat moet sterker worden. Ook zijn spel onder de basket kan verbeteren. Maar zijn inzet is goed en dat kan hem ver brengen in de NBA.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden