Hamming zet zijn tanden in egalitair Zaanstad

Jan Hamming Beeld ANP
Jan HammingBeeld ANP

PvdA’er Jan Hamming wordt de burgemeester van Zaanstad. Tegen alle criticasters: Solliciteer lekker zelf!

Hans Marijnissen

In Den Bosch vermoedden ze dat de Brabander Jan Hamming (1966), burgemeester van Heusden en oud-wethouder van Tilburg, Ton Rombouts wel zou opvolgen. Maar de verrassing was gisteren groot. De VVD’er Jack Mikkers wordt burgemeester van Den Bosch. En Hamming vertrekt naar Zaanstad.

Allereerst van harte gefeliciteerd. Maar waarom wilt u in vredesnaam naar Zaanstad? Die gemeente versleet sinds 2004 maar liefst zeven burgemeesters. Bestuurders worden er op straat ‘weggevlogd’ door types als Ismail Ilgun en er was onrust rond een asielzoekerscentrum.

“Omdat ik Zaanstad een fantastische gemeente vind met veel mogelijkheden. De stad lijkt op Tilburg, met een industrieel verleden dat nog zichtbaar is in het straatbeeld. En met een zeer directe bevolking in een egalitaire gemeenschap. Dat spreekt mij zeer aan.”

Toch was het moeilijk om een burgemeester voor deze plaats te vinden. De procedure werd vorig jaar zelfs stilgelegd omdat er onvoldoende kandidaten waren.

“Ik kan alleen maar zeggen dat mijn sollicitatiebrief bijna een jaar oud is en dat ik blij ben dat ik nu ben gekozen uit maar liefst 33 kandidaten.”

U bent de tweede nieuwe PvdA-burgemeester deze week. Eerder ging Ahmed Marcouch naar Arnhem. Criticasters vinden dat de PvdA na de verkiezingsnederlaag een toontje lager moet zingen en een tijd géén bestuurders moet leveren.

“Ik heb aangegeven, trouwens al vóór de verkiezingen, dat ik graag naar Zaanstad kom en dat ik als bestuurder die boven de partijen staat een bijdrage kan leveren aan de verdere ontwikkeling van de stad. Daarna heeft er een democratisch proces plaatsgevonden waarin de verschillende partijen mij om mijn kwaliteiten hebben gekozen. Ik zou niet weten wat hier verkeerd aan is. Kennelijk heeft de PvdA, hoewel kleiner van omvang, goede bestuurders. En verder zou ik tegen de critici willen zeggen: solliciteer zelf en ga de concurrentie aan.”

Wat vindt de familie Hamming van een verhuizing van Heusden naar het industriële Zaanstad?

“Iedereen ziet uit naar een nieuwe standplaats. Ik heb een samengesteld gezin met oudere kinderen. Het is een duiventil. Maar mijn vrouw en ik zijn straks de stabiele factor in het Zaanse.”

Wat pakt u als eerste aan?

“Zaanstad is een voorbeeld op sociaal gebied, weet ik als voorzitter van Movisie, kenniscentrum voor sociale vraagstukken. Maar om tot goed beleid te komen, moet je eerst luisteren naar de burgers, en dan niet naar de usual suspects, maar naar de dromen en zorgen van gewone mensen. Die woorden neem ik mee naar het stadhuis.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden