Hamer is eraan gewend haar zin te krijgen

Mariëtte Hamer luistert naar interrupties in de Tweede Kamer. ( FOTO ANP )

Voor haar politieke opponenten is het soms om gek van te worden. Mariëtte Hamer is nauwelijks van haar stuk te brengen.

Hoe feller en met hoe meer woorden haar politieke tegenstanders haar in het debat aanvallen, hoe kalmer Mariëtte Hamer doorgaans wordt. En ook: hoe korter haar antwoorden worden. De reactie op verwijten aan het adres van de PvdA slinkt tot een ’nee’, ’ja’ of hooguit ’nee, hoor’.

Afgelopen woensdag was Hamer een jaar fractievoorzitter van de PvdA. Officieel. In de praktijk voerde ze de PvdA-ploeg al vanaf januari 2008 aan, toen ze het roer overnam van de door ziekte gevelde Jacques Tichelaar (die volgende week begint als commissaris van de koningin in Drenthe).

De top van het kabinet en de fractievoorzitters van de twee andere coalitiefracties CDA en ChristenUnie wisten al met wie ze te maken kregen. Hamer was voor de PvdA woordvoerster in de hoogoplopende discussie over (de versoepeling van) het ontslagrecht. Ze kwam hard in botsing met minister Donner van sociale zaken en werkgelegenheid. Voorlopig won ze het pleit: versoepeling van het ontslagrecht is op de lange baan geschoven.

Hamer was uiteraard blij, maar niet verrast. Ze is eraan gewend geraakt dat ze vroeger of later haar zin krijgt. Ze geniet van stevige onderhandelingen, maar het gaat haar beslist niet om het spel alleen. Aan het einde wil Hamer graag met de knikkers naar huis.

Dat zaken heel lang muurvast zitten, vormt voor haar juist een uitdaging om te proberen er toch wat beweging in te krijgen. In de kwestie Irak kreeg ze van premier Balkenende een extra toezegging. Het kabinet had al een concessie gedaan door de commissie-Davids de besluitvorming rond de Nederlandse steun aan de inval in Irak te laten onderzoeken. Maar als de Kamer de uitkomsten niet bevredigend vindt, zal het kabinet zich niet verzetten tegen een onderzoek door het parlement zelf.

Deze week zette de JSF, de door het kabinet gewenste opvolger van de F-F-16-straaljager, de coalitie onder druk. Hamer, wier partij nooit enthousiast is geweest over aanschaf van de JSF, kreeg gedaan dat het definitieve besluit daarover pas valt in 2012 (dus na de Kamerverkiezingen van 2011) in plaats van volgend jaar, zoals was afgesproken in het regeerakkoord. Natuurlijk kreeg Hamer de hoon van de oppositie over zich heen, omdat de PvdA wel meewerkt aan de koop van een eerste JSF-testvliegtuig. Maar die lawine aan kritiek gleed af op een stoïcijns ’nee’, ’ja’, of hooguit ’nee, hoor’.

(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden