Hamburgerbakkers eisen meer loon

Wereldwijde actiedag voor fatsoenlijk salaris in de fastfoodindustrie. 'Werken bij McDonald's is meer dan bijbaantje.'

De wereldwijde actiedag tegen de lage lonen in de fastfoodindustrie heeft dit jaar ook Nederland bereikt. Een vestiging van McDonald's in het centrum van Amsterdam kreeg gisteravond bezoek van ongeveer vijftig jongeren die 'fatsoenlijke lonen' eisen.

Hetzelfde deden naar schatting 60.000 medewerkers van fastfoodrestaurants in alle delen van de wereld. Zwaartepunt lag in de Verenigde Staten, de bakermat van de burger. In 230 steden eisten medewerkers een minimumloon van 15 dollar per uur, wat momenteel op minder dan 10 dollar ligt.

Over werk en beloning in ketens als McDonald's, Burger King en Kentucky Fried Chicken bestaan nogal wat misverstanden, zoals:

Het zijn alleen tieners met bijbaantjes die werken in fastfoodrestaurants.

Niet in de Verenigde Staten. De gemiddelde leeftijd van een 'crewlid' is daar 29 jaar. Zij moeten van 10 dollar per uur een huishouden draaiende houden, wat onmogelijk is zonder een tweede baan.

In Nederland zijn het wel vooral jongeren die werken bij fastfoodketens. Dat heeft volgens de campagneleider van Young & United Ron Meyer alles te maken met de minimumjeugdlonen. Young & United, een actie van de FNV, wil die jeugdlonen verhogen. "Een 18-jarige verdient 45 procent van een volwassen loon", zegt Meyer. "In België is dat 82 procent, in Engeland 83 en in Frankrijk 100 procent. De Nederlandse fastfoodmedewerker is er slechter aan toe dan veel buitenlandse collega's."

De kwalificatie 'bijbaantje' is volgens Meyer ook niet op zijn plaats. Studenten moeten er hun huisvesting en studie van betalen en 350.000 afgestudeerde mbo'ers moeten met karige jeugdlonen bouwen aan een toekomst, stelt Meyer.

Werken in een fastfoodrestaurant is zo makkelijk, daar hoef je niet veel voor te verdienen.

Goed, een academische titel is niet noodzakelijk voor een functie als 'crewlid' of 'host'. Maar makkelijk? McDonald's zelf schrijft op de website dat nieuwe medewerkers eerst een 'uitgebreide training' moeten volgen. Zij gaan immers werken met voedsel, hete frituurolie en gloeiende bakplaten. De werkdruk is er hoog, zeker vergeleken met vergelijkbare baantjes als vakkenvuller. Daarnaast krijgen de medewerkers te maken met ontevreden en zelfs agressieve klanten.

Een van de slogans van de fastfoodketen is: 'Je leert het bij McDonald's'. Zo leer je "presteren onder druk en hoe je in elke situatie het hoofd koel kunt houden", schrijft het bedrijf op de website. "Daarnaast werk je door het contact met gasten en collega's aan je communicatievaardigheden en ontdek je wat klantgericht werken inhoudt." Dat zijn heel wat leerzame ervaringen voor een makkelijk bijbaantje.

Een hoger loon leidt alleen maar tot onbetaalbare hamburgers.

Deze discussie woedt vooral in de VS, waar rechtse conservatieven waarschuwen voor dure burgers en banenverlies als de lonen naar 15 dollar stijgen. Linkse economen wijzen naar Denemarken waar McDonald's-medewerkers 21 dollar per uur verdienen. De Big Mac is er wel duurder; 5,38 dollar tegenover 4,79 in de VS.

Gaat het over Nederland, dan zou McDonald's volgens FNV-bestuurder Meyer eigenlijk 36 miljoen per jaar meer moeten betalen. Dat bedrag houdt het bedrijf over door de jongeren onder 23 jaar geen volwassen loon te betalen, zoals in het buitenland, maar een karig jeugdloon.

Hogere lonen zou de fastfoodindustrie momenteel wel minder goed uitkomen. Na tientallen jaren van groei, krijgt de sector last van krimp. Zo daalde de winst van McDonald's in 2014 met 15 procent, wat nog altijd goed is voor 4,7 miljard dollar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden