Hamas wil actie tegen 'Joodse overname' van Tempelberg

Hamasleider Khaled Meshaal Beeld reuters
Hamasleider Khaled MeshaalBeeld reuters

De spanning op de Tempelberg in Jeruzalem loopt opnieuw op. Israël probeert bij de belangrijke Al Aqsa-moskee de dienst uit te maken, vindt Hamas. De organisatie bezweert dat ze het niet zal laten gebeuren.

Leidsman Khaled Meshaal roept vanuit zijn ballingschap in Dubai alle Palestijnen op om naar de Al Aqsa te gaan en hem te verdedigen. "We vragen de natie een boodschap van pijnlijke woede af te geven: de Palestijnen, de Arabische en islamitische natie, zullen niet stil blijven over deze Israëlische misdaad."

Op de Tempelberg is de situatie al maanden gespannen. Joden moeten de berg delen met moslims, die er de Al Aqsa-moskee en de Rotskoepelmoskee bezoeken. Israëli's maken er de dienst uit, al hebben Palestijnen bij de Al Aqsa een zekere autonomie. In Israël gaan echter stemmen op om de berg volledig te claimen.

Joden willen ook bij de moskee bidden
Steeds vaker beklimmen groepen de joden de berg om in de buurt de moskee te gaan bidden. Zij spreken van een religieuze noodzaak. De locatie was tot de verwoesting het decor van eerste en tweede joodse tempel en zal aan het einde der tijden de plaats zijn waar de joodse Messias een nieuwe tempel zal bouwen.

Moslims leggen ook een stevige claim. Zij geloven dat de profeet Mohammed er begon aan zijn nachtreis naar de hemel en wijzen erop dat de Tempelberg de plaats was waar moslims zich tijdens het bidden naar moesten richten, voordat Mekka die functie overnam. De Al Aqsa en de Rotskoepelmoskee behoren daarom tot de belangrijkste islamitische heiligdommen.

Maatregelen tegen 'Palestijnse extremisten'
Het joodse gebed bij de moskee leidde de afgelopen maanden tot een spiraal van geweld. Palestijnse actievoerders gaan regelmatig op de vuist met Israëlische agenten. De Israëlische premier Netanyahu wil daar nu een einde aan maken. Hij gaf de agenten laatst orders om alleen nog Palestijnen ouder dan 50 jaar toe te laten bij de Al Aqsa. De Tempelberg was volgens hem doelwit zijn van 'terroristen' en 'Palestijnse extremisten'.

"We willen dat de locatie open blijft voor moslims en joden", meldde veiligheidsminister Yitzhak Aharonovitch dinsdag. "Maar als joden er niet welkom zijn, dan is niemand dat."

De maatregelen en de dreigende taal vallen uiteraard niet goed bij Hamas. Meshaal zegt geen oorlog te willen, maar wijst er wel op dat de Palestijnen het recht hebben op verdediging. "De Al Aqsa is voor ons belangrijk genoeg om er een martelaarsdood voor te sterven", bezweert hij. "Iedereen die kan omgaan met een wapen moet er naartoe reizen en hem verdedigen. Dat is de ware betekenis van jihad."

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden