Hamas verovert Fatah-hoofdkwartier (laatste nieuws)

Hamas-strijders hebben dinsdag verscheidene posities van de rivaliserende Fatah-beweging in de Gazastrook veroverd, waaronder het hoofdkwartier van de Fatah-strijdkrachten in het noorden. De Palestijnse president Mahmoud Abbas beschuldigde Hamas van het plegen van een coup.

Er vielen geen slachtoffers bij een aanval op het huis van Hamas-premier Ismail Haniyeh, de tweede in twee dagen. Maar de aanval is een teken van de toenemende felheid van de machtsstrijd tussen Fatah en Hamas, waarbij maandag en dinsdag zeker 34 doden vielen. Egyptische bemiddelaars zeiden dat de partijen een oproep om over een staakt-het-vuren te praten hadden afgewezen.

De Palestijnse Autoriteit stort mogelijk compleet in, waarschuwde de Palestijnse minister van informatie Mustafa Barghouti tijdens een bezoek aan Brussel. Hij drong er bij de Europese Unie op aan om de Palestijnse eenheidsregering van Fatah en Hamas te erkennen en directe financiële steun te hervatten. Als er geen westers embargo was, dan was de situatie heel anders geweest, zei Barghouti. Fatah en Hamas vechten om een niet-bestaand gezag, want de Palestijnen leven onder een bezetting en hebben geen soevereiniteit, zei Barghouti.

Abbas overlegt dinsdagavond met andere leiders van Fatah over een volgende stap. Een optie die op tafel ligt is terugtrekking uit de regering, zei vice-premier Azzam al-Ahmed. Hamas gelooft niet in samenwerking, zei hij. Mogelijk wordt de noodtoestand uitgeroepen of vervroegde verkiezingen uitgeschreven.

De Israëlische premier Ehud Olmert stelde voor om internationale troepen te stationeren langs de grens tussen Gaza en Egypte om te voorkomen dat de strijdende partijen, met name Hamas, wapens geleverd krijgen. Hij sloot steun aan Fatah uit.

Op verschillende plaatsen in de Gazastrook braken hevige schietpartijen uit die door veiligheidsfunctionarissen werden omschreven als een Hamas-offensief tegen posities van de aan Fatah gelieerde veiligheidsdienst. Het hoofdkwartier van de Fatah-strijdkrachten voor de noordelijke Gazastrook in het vluchtelingenkamp Jebaliya werd door tweehonderd Hamas-strijders aangevallen. In het gebouw bevonden zich ongeveer vijfhonderd Fatah-strijders. De Hamas-troepen beschoten het gebouw met mortier- en raketgranaten. "Ze vallen aan van alle kanten", zei een officier van de Fatah-troepen, Khaled Awad. Hamas had eerder geëist dat de aan Fatah gelieerde Palestijnse ordetroepen hun bases zouden verlaten en gewaarschuwd dat degenen die op hun post bleven, zouden worden aangevallen.

Het radio- en tv-station Al-Aqsa in Gaza-stad, dat gelieerd is aan Hamas, werd omsingeld door Fatah-troepen en aangevallen, maar niet ingenomen. Hamas-strijders sloegen de aanval af. Op de Westoever, waar Fatah veel sterker is, dreigden Fatah-strijders de aanvallen te vergelden door Hamas-leiders dood te schieten. Hamas zei later dat de onderminister van verkeer, een Hamas-lid, door Fatah-strijders op de Westoever was ontvoerd.

Abbas beschuldigde Hamas van een poging de Gazastrook met geweld onder zijn gezag te brengen en pleitte voor een nieuw staakt-het-vuren. "Sommige politieke en militaire leiders van Hamas bereiden een coup voor tegen de wettige instellingen, vanuit de gedachte dat zij de Gazastrook met geweld in hun macht kunnen houden", aldus een verklaring van Abbas' kantoor.

Beide partijen riepen op websites en in sms-berichten op tot de executie van elkaars militaire en politieke leiders en omschreven de nieuwe gevechten, die steeds harder worden, als een totale burgeroorlog. Het hoofd van het Egyptische bemiddelingsteam, Burhan Hamad, zei dat geen van beide groepen had gereageerd op zijn oproep om dinsdag te komen praten. "Blijkbaar willen ze niet komen. Ze moeten zich schamen. Ze hebben alle hoop gedood. Ze hebben de toekomst gedood", zei Hamad, die verscheidene malen eerder wel een staakt-het-vuren bereikte, maar dat keer op keer zag sneuvelen.

Hamad zei dat de twee partijen qua vuurkracht ongeveer even sterk zijn en dat geen van de twee een beslissende overwinning kan boeken. Hij zei Palestijnse burgers de straat op te zullen roepen als de Fatah- en Hamas-strijders blijven weigeren de wapens te laten rusten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden