Hamas: vermiste Israëlische militair is mogelijk dood

Een begrafenis van Palestijnen die omkwamen in Gaza Stad. Beeld getty
Een begrafenis van Palestijnen die omkwamen in Gaza Stad.Beeld getty

De gewapende tak van Hamas sluit niet uit dat een ontvoerde Israëlische militair en zijn kidnappers zijn gedood in een bombardement. Dat blijkt uit een verklaring van de militante beweging.

Hamas benadrukt nogmaals niets te weten over het lot van de 23-jarige officier. 'We hebben alle contact verloren met de groep strijders die deelnam aan de hinderlaag. We denken dat ze allemaal zijn gedood in een bombardement. Als ze inderdaad de soldaat hadden gekidnapt, denken we dat hij daarbij ook om het leven is gekomen.'

De tweede luitenant zou zijn ontvoerd tijdens een hinderlaag van Palestijnse strijders in het zuiden van de Gazastrook. Daarbij kwamen zeker twee Israëlische militairen om het leven. Volgens het Israëlische leger was de aanval gericht op militairen die op zoek waren naar tunnels die door Hamas worden gebruikt om Israël binnen te sluipen. Hamas ontkent de ontvoering.

Staakt-het-vuren
Israël heeft het staakt-het-vuren dat vrijdag om 07.00 uur (onze tijd) was ingegaan, al na luttele uren weer opgezegd. Het aantal gedode Palestijnen is na ruim drie weken bloedvergieten gestegen tot zeker 1574.

Het Israëlische leger zette een grootscheepse zoekactie op naar de gevangengenomen 23-jarige luitenant Hadar Goldin. Israëlische artillerie bestookte een woonwijk in Rafah bij de grens met Egypte. Daarbij kwamen volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza ongeveer zeventig Palestijnen om het leven; zo'n tweehonderd mensen raakten gewond.

Volgens Hamas is de ontvoering van de luitenant uitgevoerd door militanten in het zuiden van de Gazastrook, waarmee Hamas geen contact heeft. 'We hebben alle contact verloren met de groep strijders die deelnam aan de hinderlaag. We denken dat ze allemaal zijn gedood in een bombardement. Als ze inderdaad de soldaat hadden gekidnapt, denken we dat hij daarbij ook om het leven is gekomen.'

'Rampzalig en chaotisch'
Ooggetuigen die zijn gevlucht uit Rafah vertellen over een rampzalige en chaotische situatie. Ze beschrijven dat in de straten lijken liggen van vrouwen, kinderen en bejaarden. Gewonden op zoek naar medische hulp lopen gillend rond. Het belangrijkste ziekenhuis van de stad is gesloten.

Volgens de vluchtelingen schieten de Israëli's op 'alles': huizen, straten en wegen, moskeeën en ziekenhuizen. Ooggetuige Ahmed Abu Anza, die twee familieleden heeft verloren: 'Ze hebben mijn zuster en mijn broer gedood en al onze buren. Ze kwamen om toen ze hun huizen ontvluchtten en daarbij met witte vlaggen zwaaiden.'

Een Palestijnse man draagt een gewond kind naar het ziekenhuis na beschietingen in de stad Rafah. Beeld epa
Een Palestijnse man draagt een gewond kind naar het ziekenhuis na beschietingen in de stad Rafah.Beeld epa
Palestijnen dragen een lichaam in een deken in het dorp Khan Yunis op de Gazastrook, om hen heen kapotgeschoten huizen. Beeld getty
Palestijnen dragen een lichaam in een deken in het dorp Khan Yunis op de Gazastrook, om hen heen kapotgeschoten huizen.Beeld getty

In reactie op het bombardement sloot Egypte de enige grensovergang naar de Gazastrook bij Rafah. De Gazastrook wordt weleens omschreven als openluchtgevangenis voor Palestijnen. De Palestijnen lijden onder een groot gebrek aan humanitaire hulpgoederen. Volgens het VN-agentschap Unrwa is de situatie van de burgerbevolking in het dichtbevolkte, afgegrendelde gebied 'rampzalig'. Meer dan 200.000 Palestijnen die niet weten waar zij anders naartoe moeten vluchten, hebben een veilig heenkomen gezocht bij VN-inrichtingen zoals scholen.

Meer doden dan bij offensief in 2009
Het aantal gedode Palestijnen als gevolg van het Israëlische offensief tegen Hamas is gestegen tot zeker 1555. De meeste van hen zijn burgers. De Amerikaanse president Obama noemde de burgerdoden vandaag 'hartverscheurend'. Naast de doden vielen zo'n 8400 gewonden. Dat is van de autoriteiten in de Gazastrook vernomen. Aan Israëlische kant zijn 66 doden gevallen, vrijwel allemaal militairen.

Het dodental onder de Palestijen ligt inmiddels hoger dan bij het Israëlische offensief in 2009. De Palestijnse verliezen in de Gazastrook zijn sinds de Zesdaagse Oorlog in 1967 niet zo groot geweest. Koning Abdullah van Saudi-Arabië heeft kritiek geuit op wat hij het internationale stilzwijgen noemt over de bloedbaden in de Gazastrook. Hij verweet Israël in een toespraak oorlogsmisdaden in het Palestijnse gebied te plegen.

Een Israëlische soldaat draagt een granaat naar een voertuig dat vuurt op doelen in de Gazastrook. Beeld reuters
Een Israëlische soldaat draagt een granaat naar een voertuig dat vuurt op doelen in de Gazastrook.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden