Hamas tart Fatah met illegale executies van moordenaars

Veiligheidstroepen van de islamitische groepering Hamas hebben gisteren drie moordenaars geëxecuteerd; twee van hen werden gedood door een vuurpeloton, een politieagent werd opgehangen.

De acties waren illegaal. "Het is een overduidelijke overtreding van de Palestijnse wet", verklaarde procureur-generaal Ahmed Brak tegenover persbureau Reuters. Hij zei dat de personen die de executie uitvoerden schuldig zijn aan moord en daarvoor berecht zullen worden.

Het is onwettig omdat de Palestijnse president Mahmoud Abbas toestemming moet verlenen voor het uitvoeren van de doodstraf. Hij gaf die permissie niet, omdat er al jaren verdeeldheid is tussen zijn Fatah-partij en Hamas.

In 2014 ondertekenden de rivaliserende organisaties - na zeven jaar verdeeldheid - een akkoord om weer één regeringspartij te vormen, maar de overeenkomst werd nooit in de praktijk gebracht. Hierdoor heerst Hamas nog altijd in de Gazastrook en heeft Fatah het voor het zeggen op de Westelijke Jordaanoever. Hamas voert voor het eerst sinds dat verdrag executies uit wegens moord. Deze werden volgens het ministerie van binnenlandse zaken in de centrale gevangenis in Gaza voltrokken. Dat gebeurde nadat ze een uitspraak in hoger beroep hadden verloren. De nabestaanden hadden een laatste mogelijkheid om gratie te verlenen, maar zij wezen die optie af.

Mensenrechtenorganisaties veroordelen de actie van Hamas. Het Palestijnse Centrum voor Humanitaire Rechten noemt het doordrukken van de doodstraf zonder toestemming van Abbas een extrajudiciële executie. "Niemand moet ter dood worden gebracht, zeker niet in een rechtssysteem waar marteling en dwang gewoon zijn", zegt directeur Sari Bashi van Human Right Watch.

Sinds 2007, het jaar dat Hamas heerst over Gaza, zijn er meer dan veertig mensen geëxecuteerd. Van 23 van hen dacht de islamitische groepering dat zij samenwerkten met Israël tijdens de oorlog in Gaza, twee jaar geleden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden