Hamas roept op tot opstand om erkenning Jeruzalem als hoofdstad

Ismail Haniyah op archiefbeeld. Bron: ANP. Beeld
Ismail Haniyah op archiefbeeld. Bron: ANP.

De leider van de militante islamitische groepering Hamas, Ismail Haniyah, heeft opgeroepen tot een opstand tegen Israël.

Redactie

Het besluit van de Verenigde Staten om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël, noemde hij een besluit van agressie tegen het Palestijnse volk en een oorlogsverklaring tegen onze heiligdommen.

Haniyah sprak donderdag in de Gazastrook. Hij zei dat de opstand vrijdag moest beginnen, de gebedsdag voor moslims. De opstand moet lang voortduren, zodat Trump zijn besluit zal betreuren.

Haniyah is niet de enige die wil dat er een opstand uitbreekt. Zo hebben verschillende Palestijnse religieuze en seculiere groepen inwoners opgeroepen donderdag het werk neer te leggen en te gaan protesteren. Ook Palestijnse politici riepen op tot protest.

Hoewel er hier en daar al verschillende geweldloze demonstraties waren, is het niet te voorspellen of de Palestijnen massaal de straat op zullen gaan voor nieuwe demonstraties en mogelijk een nieuwe geweldsronde. Het besluit van Trump, die ze toch al minachten, heeft weinig directe invloed op hun leven. Wel is het een grote politieke nederlaag voor de Palestijnen. “Dit is het einde van de Amerikaanse rol als bemiddelaar in het conflict”, zeiden Palestijnse politici in koor, inclusief de Palestijnse president Abbas.

Niet eerder durfde een president het aan om te morrelen aan de status van Jeruzalem. Aan de andere kant is Trump de eerste president die zijn belofte nakomt. Zijn voorganger Obama, Clinton en Bush sr. stelden ook dat Jeruzalem deze status moest krijgen, maar gingen nooit over tot actie.

Lees ook: Jeruzalem was eerst bijzaak, maar werd essentieel in het Palestijns-Israëlisch conflict
Lees ook: Trumps erkenning van Jeruzalem wekt wrevel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden