Hamas-rechtbank verbiedt Palestijnse krant

(Novum/Ap) - Een door Hamas overheerste rechtbank heeft zondag in de Gazastrook een verbod afgekondigd voor de Palestijnse krant al-Ayam. De reden is een spotprent waarin Hamas-leider Ismail Haniyeh op de korrel wordt genomen. Het verbod zal niet tot gevolg hebben dat de krant uit roulatie wordt genomen, omdat al-Ayam op de Westelijke Jordaanoever wordt gedrukt. Wel zullen de ongeveer 3.500 exemplaren die de krant gewoonlijk in de Gazastrook distribueerde daar niet langer kunnen worden verspreid.

De gewraakte cartoon, van de hand van tekenaar Baha Bukhari, werd vorig jaar november gepubliceerd en betrof een karikatuur van Haniyeh. De premier voerde het woord tijdens een parlementszitting. Alle parlementsleden waren exacte kopieën van Haniyeh en droegen zijn foto. In de hoek rechtsonder was geschreven: de onwettige.

Bukhari, die ruim tien jaar voor al-Ayam werkzaam is, zei achter de prent te staan. Hij zei van mening te zijn dat Hamas schade toebrengt aan de Palestijnse zaak.

Adjunct-manager Mahdi Masri zei bezorgd te zijn over de veiligheid van de 32 werknemers van al-Ayam in de Gazastrook. Een medewerker van het door Hamas geleide ministerie van informatie zei dat de krant de wet had geschonden door Palestijnse parlementsleden te beledigen. Al-Ayam werd in de Gazastrook al eerder uit roulatie genomen, maar dit is de eerste formele distributiestop.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas, die het voor het zeggen heeft op de Westoever, is eerder opgetreden tegen journalisten en kranten die Hamas zouden steunen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden