Hamas-leiders duiken onder

(Novum/Ap) - Hamas-leiders in de Gazastrook zijn ondergedoken uit vrees voor Israëlische liquidatiepogingen. Dat is maandag door Hamas-bronnen bekendgemaakt. Israël liet in het weekeinde weten dat na een nieuwe golf van raketbeschietingen alle opties tegen Hamas open zijn. De Israëlische minister van defensie Ehud Barak gaf het leger opdracht voorbereidingen te treffen voor een inval in Gaza en zei dat Israël onder bepaalde omstandigheden bereid is 'zelfs Hamas af te zetten'.

Barak legde de verklaring af op een parlementszitting achter gesloten deuren, maar het is gebruikelijk dat dergelijke verklaringen naar de media worden gelekt. Het is de eerste keer dat op ministersniveau is gesproken van de bereidheid Hamas omver te werpen als de gematigde Palestijnen van Fatah-president Mahmoud Abbas daartoe niet in staat zijn.

Israël heeft duidelijk gemaakt dat het niet van plan is enige overeenkomst met Abbas te sluiten zolang Hamas in de Gazastrook de macht heeft. De Israëlische vice-premier Haim Ramon zei zondag dat de dagen van Hamas geteld zijn. Ramon voegde hieraan toe dat het enige maanden kan duren, maar dat het Hamas-regime in Gaza in principe niet veel tijd meer heeft.

Hamas-medewerkers zeiden dat de partijleiding geen risico's neemt. Premier Ismail Haniyeh en andere hoge Hamas-leiders zijn in geen dagen meer in het openbaar gesignaleerd. Hun mobiele telefoons zijn uitgeschakeld om te voorkomen dat zij worden getraceerd.

De Israëlische premier Ehud Olmert kwam in het weekeinde onder druk te staan om tot een grootschalige Israëlische inval in de Gazastrook te besluiten. Zaterdag raakten bij een beschieting op de Israëlische grensplaats Sderot twee broers van 8 en 19 jaar gewond. Van de 8-jarige Osher Twito moest een been worden geamputeerd.

Het incident leidde tot grote verontwaardiging in Israël. Inwoners van Sderot blokkeerden zondag de hoofdweg naar Jeruzalem en eisten maatregelen. De eisen varieerden van bezetting van de gehele Gazastrook tot bezetting van het gebied waarvandaan raketten worden afgevuurd tot gerichte liquidaties van Hamas-leiders.

Barak zei zondag tegen verslaggevers dat hij het leger opdracht had gegeven voorbereidingen voor een invasie te treffen, maar benadrukte dat zo'n offensief niet onmiddellijk zal plaatsvinden. Ondertussen zal Israël alle mogelijke maatregelen nemen om een einde te maken aan de Palestijnse raketbeschietingen, zei Barak.

Tzachi Hanegbi, voorzitter van de commissie buitenlandse zaken en defensie, zei voor de Israëlische radio dat het noodzakelijk is geworden het Hamas-regime omver te werpen. "We moeten hun leiders vermoorden zonder enig kunstmatig onderscheid te maken tussen degenen die bommenvesten en diplomatieke vesten dragen", zei Hanegbi.

Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri waarschuwde dat het vermoorden van Hamas-leiders zal leiden tot een 'ongekende' reactie. Abu Zuhri wees er verder op dat Israël er nooit in zal slagen Hamas af te zetten. "Die commentaren van Barak en Ramon bevestigen dat het doel van de huidige agressie tegen Gaza niet veiligheid is, maar dat het gaat om politieke doelstellingen, en de vernietiging van Hamas", zei Abu Zuhri.

Ramon leek maandag ook de verwachtingen aangaande de vredesovereenkomst met de Palestijnen af te zwakken. De vice-premier merkte op dat Israël hoopt dat beide partijen een 'principeverklaring' zullen kunnen sluiten op grond waarvan in twee tot drie jaar een Palestijnse staat kan worden gevestigd. Op de door de VS gesteunde vredesconferentie van november werd formeel overeengekomen de onderhandelingen te hervatten voor 'een vredesverdrag dat alle resterende kwesties' voor eind 2008 oplost.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden