Hamas-leider dreigt strijd te hervatten

Sjeik Hassan Joessef, geestelijk leider van Hamas op de Westelijke Jordaanoever, krijgt nog gewoon bezoek.

Maar hoelang hij nog vrij man is, en geen gezochte, weet hij niet. De wapenstilstand tussen Israël en alle Palestijnse facties staat op springen, na aanslagen vorige week waarbij aan Israëlische kant zes doden vielen. Het Israëlische leger sloeg hard terug en liquideerde een leider van de Islamitische Djihad en zeven Hamas-activisten. Daarnaast waren er bloedige gevechten tussen Hamas en de Palestijnse Autoriteit. Er lijkt een einde te zijn gekomen aan een periode van relatieve rust.

In zijn met marmer afgewerkt kantoor in Ramalla, ontvangt de kleine gedrongen man met baard wie hij wil, heel punctueel, op afspraak. Vanaf een ingelijste poster op de muur kijken de eveneens geestelijke Hamas-leiders sjeik Achmed Jassin en Machmoed Rantisi samen neer op de drukte in het kantoor van de sjeik. Het Israëlische leger liquideerde beiden in 2004.

Hassan Joessef is uitermate sceptisch over de tachdiye, Arabisch voor kalmte: ,,De huidige ontwikkelingen hebben een gevaarlijke kant. In de laatste zes maanden is Hamas volledig toegewijd geweest aan de wapenstilstand. Die houdt in dat wij geen initiatief nemen om aanvallen te plegen. Maar dat betekent niet dat als ze ons aanvallen, we onszelf niet mogen verdedigen.

Ook het Israëlische leger stelt dat niet zozeer Hamas verantwoordelijk is voor aanslagen, maar vooral splintergroepen van Fatah en de cellen van de los georganiseerde Islamitische Djihad. Joessef ontkent dan ook dat Hamas schuldig is geweest aan het verbreken van het staakt-het-vuren door het afvuren van raketten: ,,De bezetter (Israël - TB) heeft in de afgelopen zes maanden de afspraken niet gerespecteerd: we hebben zevenduizend schendingen geconstateerd, van arrestaties, liquidaties, invasies in Palestijns gebied, tot het uitbreiden van nederzettingen en het bouwen van de muur.

,,Wij verwijten de internationale gemeenschap dat ze tegen die overtredingen niets hebben gedaan, dat ze geen druk op Israël hebben uitgeoefend om die te staken, waardoor de wapenstilstand een succes had kunnen worden.

Joessef voegt er dreigend aan toe ,,dat als het de belangen van het Palestijnse volk schaadt, wij genoodzaakt zullen zijn onszelf te verdedigen, en onze activiteiten te hervatten. Hetgeen in gewone taal betekent dat Hamas dan aanvallen op Israëlis zal hervatten. Wanneer, dat laat de sjeik in het midden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden