Update

Hamas-leden gedood na luchtaanvallen van Israël

Palestijnen bekijken de schade die is aangericht in Beit Lahia, in het noordelijke deel van de Gazastrook. Israël voerde vandaag luchtaanvallen uit op verschillende doelen van Hamas.  Beeld AFP
Palestijnen bekijken de schade die is aangericht in Beit Lahia, in het noordelijke deel van de Gazastrook. Israël voerde vandaag luchtaanvallen uit op verschillende doelen van Hamas.Beeld AFP

Als reactie op de raketbeschietingen vanuit de Gazastrook heeft het Israëlische leger vandaag verschillende doelen van Hamas aangevallen. Daarbij zijn twee strijders van Hamas om het leven, meldt een zegsman van de militante Palestijnse beweging.

Palestijnse groepen hadden vrijdag een 'dag van woede' uitgeroepen als reactie op het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen. Militanten vuurden toen minstens drie raketten af op Israëlische steden.

Door het hele land braken vervolgens rellen uit. Bij botsingen met Israëlische militairen aan de grens met Gaza kwamen twee Palestijnen om het leven, bevestigde Hamas vandaag. Volgens de gezondheidsdienst in Gaza en hulporganisatie Rode Halvemaan zijn 760 mensen gewond geraakt.

Bekogeld

Als reactie op de aanvallen heeft het Israëlische leger vandaag verschillende doelen van Hamas aangevallen. Israël ziet alle luchtaanvallen vanuit de Gazastrook als een aanval van Hamas, terwijl er zich in het gebied verschillende gewapende groeperingen bevinden.

Het leger heeft twee werkplaatsen waar wapens worden gebouwd, een opslagplaats voor wapens en een militair gebouw bestookt, aldus het leger in een verklaring. Het leger meldt in tegenstelling tot Hamas dat er geen slachtoffers zijn gevallen.

Vandaag belooft het opnieuw onrustig te worden in Israël. In Bethlehem zijn vanochtend Israëlische troepen door Palestijnen bekogeld met stenen. De militairen zetten toen traangas, stungranaten en rubberen kogels in.

Internationale kritiek

Het besluit van Trump over Israël komt hem al dagen op grote internationale kritiek te staan. Anwar Gargash, de minister van buitenlandse zaken van de Verenigde Arabische Emiraten, noemde het besluit vandaag ‘een geschenk voor radicalisme’. “Radicalen en extremisten zullen het besluit van de VS gebruiken om hun hatelijke ideeën te verspreiden”, zei hij tijdens een veiligheidsbijeenkomst in Bahrein.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft vandaag zijn ontmoeting met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence afgezegd die voor later deze maand gepland stond. Hij riep eerder al op tot protesten tegen het Amerikaanse besluit. Hamas-leider Ismail Haniya riep op zijn beurt op tot een nieuwe intifada.

Mensen rondom Trump proberen de situatie in Israël inmiddels enigszins te sussen. Minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson, liet weten dat het waarschijnlijk nog een paar jaar duurt voordat de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem wordt verplaatst. Ook zegt de erkenning niets over de uiteindelijke status van de stad Jeruzalem, aldus de minister. “Het is aan de Israëliërs en Palestijnen om te onderhandelen en een beslissing te nemen over de grens.”

Lees ook:
- Wereldwijd protest tegen Trumps erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad
- Trump heeft met Jeruzalem een belangrijke stap gezet naar het Laatste Oordeel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden