Hamas laat Gaza liever bloeden

Palestijnse kinderen bij een huis dat getroffen is door een inslag Beeld ap
Palestijnse kinderen bij een huis dat getroffen is door een inslagBeeld ap

Eventjes zag het ernaar uit dat er een staakt-het-vuren zou komen tussen Israël en Hamas. Egypte wierp zich maandagavond laat ineens op als bemiddelaar, na een week van stilzwijgen en temidden van al het dodelijke geweld in Gaza. Premier Benjamin Netanjahoe ging akkoord.

Ghassan Dahhan

Maar het voorstel is gisteren alweer gestrand. Vlakbij de grens met Gaza viel de eerste Israëlische dode, en de bommen en raketten vlogen weer over en weer. Sommige Hamasleiders hadden het voorstel direct afgewezen, maar anderen vroegen om meer bedenktijd.

De aarzelingen aan de zijde van Hamas zijn niet verwonderlijk: het heeft niets te winnen bij een staakt-het-vuren. Dan blijft de blokkade van Gaza gehandhaafd en blijven de Palestijnse gevangenen in hun cel in Israël. Ook zal Jeruzalem Hamas verantwoordelijk blijven houden voor alles wat er in Gaza gebeurt. Terwijl tussen november 2012 en juli 2014 bijna alle projectielen die vanuit Gaza op Israël afgeschoten werden het werk waren van andere djihadisten of hardcore seculiere bewegingen.

Bestand leidt tot politiek gezichtsverlies
Bovendien heeft Hamas met een bestand geen wapen meer in te brengen tegen Israël. Het raketarsenaal dat de organisatie sinds de vorige escalatie opbouwde, is militair van weinig nut - mede door de ontwikkeling van Israëls luchtafweersysteem Iron Dome. Al met al zal Hamas politiek hoe dan ook gezichtsverlies leiden.

Een alternatief is totale oorlog. In dat geval zal Hamas een complete afranseling niet bespaard blijven. Toch is dit in het voordeel van de islamistische beweging. Of beter gezegd: meer in het nadeel van Israël.

De imagoschade die Israël in de afgelopen week opliep is nog niets in vergelijking met wat het land te wachten staat als er grondtroepen worden ingezet. Als daartoe besloten wordt, is het leed aan Palestijnse zijde niet meer te overzien.

Toch dreigt Israël die richting op te gaan. Premier Netanjahoe kondigde gisteravond op tv aan dat 'Hamas de prijs zal betalen van het niet akkoord gaan met een staakt-het-vuren'. Als zij willen doorvechten, is ons antwoord 'vuren', aldus Netanjahoe. De minister van buitenlandse zaken, Avigdor Lieberman, had eerder op de dag zelfs gepleit voor een complete herbezetting van Gaza.

Israël als slachtoffer van eigen militaire overmacht
De Israëlische regering lijkt daarmee in de kuil te trappen die Hamas groef: zij dreigt slachtoffer te worden van de eigen militaire overmacht. Als Israël voor het oog van de media de trekker overhaalt, dreigt internationaal isolement. Maar als Israël zonder bestand besluit Gaza níet binnen te trekken dan is dat voor Netanjahoe een blamage. Want in de Israëlische samenleving wordt de roep om wraak almaar groter.

Ook buurland Egypte loopt risico met zijn bemiddelingspoging. Eigenlijk staat de regering aan de kant van Israël, terwijl de bevolking de Palestijnen steunt. Caïro kan slechts hopen dat Netanjahoe niet overgaat tot oorlog, anders kan het bondgenootschap met Israël tot een groot conflict leiden met de eigen bevolking.

De Egyptische president drukte een week lang zijn snor. Het ministerie van informatie erkende gisteren dat negeren geen optie meer is: "Vooral niet tijdens Ramadan. Want de emoties van moslims lopen dan extra hoog op bij het zien van de beelden van alle doden."

Tekort aan water in Gaza

Het Rode Kruis slaat alarm over een schrijnend tekort aan drinkwater in de Gazastrook. Honderdduizenden zitten door de bombardementen al zonder water en dit aantal zal naar verwachting snel stijgen. De watervoorziening in Gaza was al fragiel. Het is bovendien gevaarlijk om de broodnodige reparaties uit te voeren. Er zijn al diverse gemeentelijke watertechnici om het leven gekomen tijdens hun werk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden