Hamas is niet de grote boze wolf
Hamas’ pogingen om bij te dragen aan een oplossing worden niet erkend.
De tweestrijd tussen Hamas en Fatah is het grootste struikelblok op de weg naar vrede, schrijft Joël Voordewind. Dit is echter een misvatting. Hamas heeft al jaren geleden aangegeven dat het akkoord gaat met onderhandelingen van de Palestijnse president Mahmoed Abbas met Israël. Net als Fatah stelt Hamas als voorwaarde dat de uitkomst in een referendum aan de Palestijnse bevolking wordt voorgelegd. Hamas zegde toe zich bij de uitslag neer te zullen leggen.
Daarnaast heeft Hamas in interviews met The Wall Street Journal en The New York Times aangegeven net als Fatah akkoord te gaan met een Palestijnse staat conform de grenzen van 1967 met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Dus van Palestijnse zijde staat niets vredesonderhandelingen in de weg.
Voordewind probeert kennelijk de schuld voor het stagnerende vredesproces bij de Palestijnen te leggen om zo iets tegenover de blokkade van de vredesbesprekingen door de Israëlische regering te plaatsen. Maar ook de Westerse landen spelen een negatieve rol doordat ze zichzelf een verbod op contacten met Hamas hebben opgelegd. Door deze boycot zijn ze voor hun informatie vooral aangewezen op de praatjes van Fatah, de corrupte beweging die zij met miljarden ondersteunen, en dat leidde tot pijnlijke misrekeningen.
Om de positie van Hamas te verzwakken en de positie van Fatah te versterken wilde het Westen parlementsverkiezingen. Deze verliepen vrij en eerlijk, maar tot verrassing van het Westen steunde de Palestijnse bevolking niet Fatah maar Hamas. Fatah kreeg 45 zetels, Hamas kreeg met 74 zetels een absolute meerderheid in het parlement. Vervolgens werd de Palestijnse bevolking voor deze misrekening gestraft door alle Westerse steun aan de democratisch gekozen Hamas-regering en later aan een eenheidsregering van Hamas en Fatah stop te zetten.
Thans zitten de Palestijnen met twee regeringen, een door de Palestijnse bevolking democratisch gekozen Hamas-regering in Gaza en een door het westen gesteunde ’noodregering’ van Fatah in de door Israël bezette gebieden (Voordewind hanteert de Israëlische aanduiding ’omstreden’ gebieden).
Veel waarnemers zijn er van overtuigd dat de steun voor Abbas en zijn Fatahpartij onder de Palestijnse bevolking nog verder is afgekalfd door de grote Amerikaanse invloed op de Fatahregering en doordat het vredesproces met Israël niets heeft opgeleverd.
De Hamas-regering heeft in Gaza tegelijk in toenemende mate problemen met extremistische islamitische Al-Kaida-achtige groepen die Hamas te gematigd vinden en die de door Hamas ingestelde eenzijdige wapenstilstand met Israël afwijzen. Het zijn deze radicale islamieten die tegen de wil van Hamas nog steeds raketten op Israël afschieten. Het is tekenend voor de wanorde bij Fatah dat ook eenheden van het officiële Fatah-leger, de Al-Aksa Brigades, aan deze beschietingen vanuit Gaza deelnemen.
Voordewind roept het Midden-Oosten Kwartet (VN, VS, EU en Rusland) op mee te werken aan een vreedzame samenwerking tussen Fatah en Hamas. Deze oproep verdient alle steun. Want dit betekent voor de VS en de EU: niet langer Hamas boycotten maar praten met de beweging. En niet langer allerlei eisen opleggen aan een gezamenlijke regering van Hamas en Fatah. En de materiële hulp niet inzetten om het tot stand komen van een eenheidsregering te blokkeren.