Hamas ingeklemd tussen stalen muur en raketschild

Beeld van het anti-raketsysteem Iron Dome (EPA) Beeld
Beeld van het anti-raketsysteem Iron Dome (EPA)

De leiders van Hamas in Gaza raken steeds verder in het nauw nu Israël met succes het raketschild Iron Dome (IJzeren Koepel) heeft getest en Egypte bezig is om de smokkeltunnels onder de grens te blokkeren. De dreigende inklemming aan twee kanten zorgt voor een sterke beperking van de mogelijkheden van de extremistische groepering.

Het raketafweersysteem van Israël, dat naar verluidt in mei operationeel wordt, neemt Hamas zijn belangrijkste wapen, raketaanvallen, uit handen. De ondergrondse stalen grensmuur van Egypte kan er uiteindelijk voor zorgen dat de stroom geld en goederen die Gaza binnen worden gesmokkeld, opdroogt. Toch blijven de islamitische opstandelingen van Hamas stevig in het zadel in het gebied waar ze in 2007 aan de macht kwamen.

Zelfmoordaanslagen zullen toenemen

Hamas heeft geprobeerd om de publieke opinie tegen Egypte te doen keren en deskundigen waarschuwen voor nieuwe zelfmoordaanslagen van Hamas als de raketaanvallen tegen Israël niet langer mogelijk zijn. Een woordvoerder van Hamas waarschuwde dat de beweging alleen maar populairder wordt, als de druk op Hamas toeneemt.

De afgelopen jaren hebben Israël, Hamas en Egypte met elkaar in een gewelddadige impasse gezeten. Sinds 2006, het jaar waarin opstandelingen in Gaza een Israëlische soldaat gevangen namen, sloten Israël en Egypte de grenzen met Gaza, vooral om Hamas in bedwang te houden. Hamasstrijders, op hun beurt, probeerden een grensdoorbraak te forceren door raketten af te vuren. De Israëliërs sloegen daarop vaak terug met harde vergeldingsmaatregelen.

Na de korte oorlog die Israël vorig jaar voerde in Gaza, en waarbij honderden burgerslachtoffers vielen, is het aantal raketaanvallen vanuit Gaza verminderd, maar nog niet gestopt. De kuststrook wordt in de tussentijd bevoorraad via de smokkelverbindingen met Egypte.

Hamas verzwakt

Volgens analisten zorgen het Israëlische raketschild en de stalen grensmuur van Egypte voor een heel andere situatie in Gaza. "Het verzwakt de positie van Hamas en confronteert de beweging met een groot probleem aan zowel de Egyptische als de Israëlische grens", zegt Ephraim Halevy, de voormalige chef van de Israëlische geheime dienst Mossad. "Ze zullen nu een strategie moeten bedenken."

Iron Dome

]]>

Israël kondigde woensdag aan dat het met succes het Iron Dome-systeem heeft getest, een systeem dat korteafstandsraketten kan onderscheppen van het type dat vaak wordt gelanceerd vanuit Gaza en Libanon. Het systeem, dat meer dan honderveertig miljoen euro heeft gekost, haalt volgens het Israëlische ministerie van defensie binnen enkele seconden na de lancering inkomende raketten uit de lucht. Het is zo geavanceerd dat het vrijwel direct kan voorspellen waar een raket neerkomt en houdt rekening met de wind, de zon en andere omstandigheden en dat alles binnen een fractie van een seconde.

Israëlische veiligheidsfunctionarissen erkennen dat het systeem duur is en geven aan dat wellicht niet elke raket kan worden gestopt, maar menen toch dat het systeem een belangrijke doorbraak is, omdat ze er een behoorlijke psychologische klap aan Hamas mee uitdelen. "Tot nu toe werden we blootgesteld aan iedereen die in Gaza een raket op Israël kon afschieten. De mogelijkheid van Hamas om doden en gewonden te veroorzaken zal sterk afnemen", aldus een voormalige medewerker van het ministerie van defensie, Uzi Rubin.

Of het raketafweersysteem ook een grootschalige raketaanval aan kan, is volgens Ted Postol, van het Massachussetts Institute of Technology (MIT) niet duidelijk. Ook zijn de kosten van een onderschepping nog erg hoog, terwijl de raketten die Hamas afvuurt, erg goedkoop zijn. Een zelfgemaakte raket kost volgens Postol slechts honderdveertig euro, terwijl het onderscheppen van een dergelijke raket bijna zeventigduizend euro kost. Volgens Israëlische experts zullen de kosten van het systeem afnemen, zodra het in massaproductie is genomen.

Nieuwe aanvallen met granaten

Donderdag hebben opstandelingen in Gaza tenminste tien granaten afgevuurd op Israël. Volgens de opstandelingen was de aanval een vergeldingsactie voor de Israëlische luchtaanval eerder deze week, waarbij een schutter in Gaza om het leven kwam en drie gewonden vielen. Drie van de granaten die Hamas afschoot, kwamen terecht op de Kerem Shalom grensovergang, de belangrijkste doorvoorhaven voor goederen naar Gaza. Na de aanval sloot Israël de grens en hield een lading voedsel en medicijnen tegen.

Woendag raakten sympathisanten van Hamas slaags met Egyptische troepen bij een grensovergang tussen Egypte en Gaza. Een Egyptische grenswacht werd doodgeschoten en zeven inwoners van Gaza raakten gewond bij een kort vuurgevecht.

Als een demonstratie van zijn macht opende Hamas vorige week zijn eerste politieacademie. Met de opening werd het begin van Israëls militaire offensief op 27 december 2008 herdacht. Gedurende de eerste dag van het offensief werden door grootschalige Israëlische bombardementen meer dan tweehonderdvijftig agenten gedood.

Honderden jongemannen gingen de competitie met elkaar aan voor de 155 plekken aan het opleidingsinstituut. Donderdag kon de eerste lichting jonge kadetten worden gezien terwijl ze langs de kustweg van Gaza aan het joggen waren. "We willen de wereld laten zien dat de regering van Gaza niet onderdrukt kan worden", zei Raed Barghout, woordvoerder van de politieschool.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden