Hamas hervat aanslagen tegen Israël

GAZA - Na drie weken van betrekkelijke rust zijn gisteren bij een aanslag op een militaire post nabij de Gazastrook vier Israëlische soldaten en de twee Palestijnse aanvallers omgekomen. Israël kondigde aan de actie te zullen vergelden.

In Gaza werden gebouwen van het Palestijns bestuur en de veiligheidsdiensten ontruimd, in afwachting van de Israëlische vergeldingsacties. De twee daders hadden volgens het Israëlische leger de post al schietend en handgranaten gooiend de post bestormd. Een van de twee werd gedood bij de legerpost, de ander wist weg te komen, maar werd achtervolgd en doodgeschoten.

Zij droegen uniformen van de Palestijnse politie, maar de radicale Hamas-beweging eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op.

Een woordvoerder zei dat Hamas het plegen van aanslagen heeft hervat omdat Israël geweld blijft gebruiken tegen de Palestijnen. Het Palestijnse gezag veroordeelde de aanslag. De Palestijnse leider Jasser Arafat zei het bestand met Israël in acht te blijven houden, maar op een bijeenkomst in Ramalla prees hij ook de 'martelaren die zich offeren'. Hij maakte zich vrolijk over de Israëlische beschuldigingen dat hij persoonlijk het wapentransport had besteld dat verleden week in de Rode Zee door Israël is onderschept. ,,Als we wapens willen, is het makkelijker en goedkoper ze in Israël zelf te kopen'', aldus Arafat onder luid gelach van zijn toehoorders.

De pogingen van de Amerikaanse bemiddelaar Anthony Zinni een langdurig bestand te bewerkstelligen waren nog voor de aanslag onder druk komen staan door het wapenschip. Gisteren eiste Israël de arrestatie van het hoofd van de financiële afdeling van de Palestijnse veiligheidsdienst die de zending zou hebben gefinancierd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden