Hamas en Fatah kruipen richting burgeroorlog

Tussen de Palestijnse bewegingen Fatah en Hamas loopt de spanning snel op. Volgens Hamas, winnaar bij de verkiezingen van januari, vormt Fatah een schaduwregering.

In het parlementsgebouw aan de ene kant van Ramallah zetelt de kersverse Hamas-regering en lopen de nieuwe bebaarde parlementsleden van Hamas rond. Aan de andere kant van Ramallah, in het voormalig hoofdkwartier van Arafat, de Moekata’a, creëert Fatah, de partij van de overleden president Arafat, een schaduwregering. Althans, dat beweren Hamas-leden. Feit is dat de spanningen tussen Hamas en Fatah zo hoog oplopen dat het geregeld tot gevechten komt zoals gisteren.

Zowel Fatah als Hamas is zich intussen wel bewust van de gevaren van een burgeroorlog. Aziz Dweik, de vice-president van Hamas, met pretogen en witte ringbaard, bepleit dan ook een conferentie van nationale eenheid.

Fatah verwijt Hamas wanbestuur. Hoe denkt deze regering te overleven nu het Westen geen geld meer doneert? Dweik: ,,We krijgen vandaag of morgen 100 miljoen dollar van de Arabische landen op de bank in Cairo. Het is misschien niet genoeg voor alle salarissen van onze ambtenaren, maar het geeft ons enig respijt. We zullen drastisch moeten gaan bezuinigen. Alle overbodige luxe van de vorige regering wordt geschrapt, zoals de auto’s en benzine, en misschien gaan de salarissen ook omlaag of zullen we zelfs mensen moeten ontslaan.”

Is het niet veel beter dat Hamas Israël erkent en er zo voor zorgt dat het geld weer gaat stromen? Dweik op het puntje van zijn stoel: ,,We gaan niet over de legitieme nationale rechten van het Palestijnse volk onderhandelen. Het Palestijnse volk heeft genoeg geleden. We zullen geen minimaal stukje van onze legitieme rechten op dit land opgeven. We willen graag met Israël praten als Israël de grenzen van 1967 (voor de bezetting van de Westelijke Jordaanoever – TB) erkent, die ook in de VN-resoluties zijn vastgelegd.”

In de Moekata’a geen mannen met baarden, maar wel soldaten en militairen. Hier lopen nog veel oude getrouwen van Arafat rond. Vlak voor de machtsoverdracht aan Hamas, vaardigde de huidige president Abbas een decreet uit dat alle veiligheidstroepen onder zijn gezag bracht. Vandaar dat Hamas spreekt van een schaduwregering van Fatah.

Hamas verwijt juist Fatah en vooral president Abbas de schatkist te hebben geplunderd voordat de nieuwe regering aantrad. Ahmad Abdal Rahman, woordvoerder van president Abbas, ontkent alles. ,,Wij steunen het resultaat van de democratische verkiezingen en we vormen helemaal geen schaduwregering. Fatah is het niet eens met de politiek van de nieuwe Hamas-regering, we vinden dat ze de vredesakkoorden moet respecteren die zijn gesloten tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit. Maar dit zullen onze parlementariërs in het parlement aan de orde stellen, volgens de wet.”

Dat de schatkist leeg is, ligt aan Hamas zelf, vindt Abdal Rahman. Noch de president, noch Abdal Rahman heeft zijn salaris van maart al ontvangen, net als het gehele ambtenarenapparaat. ,,Het is het resultaat van hun dogmatische politiek waardoor ze de internationale gemeenschap die donaties geeft van zich hebben vervreemd. Deze politiek leidt tot uithongeren van ons volk, tot een ramp”. Denkt hij dat het tot een burgeroorlog zal komen? ,,We zijn tegen bloedvergieten en tegen een burgeroorlog, maar ik ben bang voor het agressieve en onlogische gedrag van Hamas.”

De conferentie van nationale eenheid die Dweik heeft voorgesteld, is dan ook nog steeds niet gehouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden