Halverwege Margots album komt Anne erbij (Gerectificeerd)

AMSTERDAM - Anne Frank zou vandaag 75 jaar zijn geworden als ze niet door de nazi's was omgebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op haar geboortedag opent de Anne Frank Stichting een tentoonstelling met foto's uit de albums van de familie Frank.

Met plastic handschoenen aan legt collectiebeheerder Yt Stoker het smalle donkerrode album op een speciaal kussentje. Unser Kind, staat in gouden letters voorop.

Edith Frank-Hollünder heeft alle stippellijntjes in het babyboek zorgvuldig ingevuld: geboortetijd en -gewicht van haar eerste kind, Margot, datum van de eerste pasjes. Tussendoor heeft ze nog veel meer geschreven, laat Stoker zien. ,,Hoe Margot zich hield tijdens de reis naar opa en oma in Aken, of ze in slaap viel, huilde, alles. Er spreekt ontzettend veel liefde uit.'

Het tweede album van Margot, met rozenranken voorop, is groter. Halverwege komt Anne erbij, en is Margot op de foto's ineens te zien als trotse zus. Anne heeft haar sporen ook op een andere manier in het album van haar zus nagelaten. ,,Kijk', wijst Stoker, ,,Dit is haar handschrift, dat herkenden we meteen.' Anne heeft de bijschriften van haar moeder soms aangevuld. Waar zij in schuine letters '1932' schreef, heeft Anne's rondere hand daar 'Pfingsten' aan toegevoegd. En verderop, soms in wat krakkemikkig Duits: 'Margot mit den Zukkertuhte, 1932'.

Het album van Anne begint eenvoudiger dan dat van Margot. Er zijn minder foto's en moeder Edith heeft er minder bij geschreven. Het album heeft lege plekken. Anne heeft de foto's waarschijnlijk, toen ze in het Achterhuis woonde, uit het album gehaald en in haar dagboek geplakt.

Piepkleine contactafdrukjes van het Merwedeplein markeren de verhuizing, eind 1933, naar Amsterdam. Verder meest strandtaferelen: Zandvoort 1934, 1938, 1939. Gevolgd door lege bladzijden. En, helemaal achterin, een reeks pasfoto's: talloze malen Margot, evenzoveel Anne's.

Otto Franks foto's tot en met 12 september te zien in het Fotografiemuseum in Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden