Weblog

Halverwege het gasjaar en ik kan het bijna niet geloven

Mijn gasverbruik per graaddag daalde in maart van 0,84 m3 vorig jaar naar 0,55 dit jaar. Beeld Vincent Dekker
Mijn gasverbruik per graaddag daalde in maart van 0,84 m3 vorig jaar naar 0,55 dit jaar.Beeld Vincent Dekker

Ik ga u nog één keer een tussenstand geven van mijn gasverbruik sinds de vloer is geïsoleerd. Ik kan het resultaat bijna niet geloven.

Eerder schreef ik te hopen dat het verbruik over dit jaar onder de 2000 kubieke meter gas zou uitkomen. In de voorgaande jaren is het al gedaald van zo'n 2900 m3 naar 2200 tot 2400 kuub per jaar. Zoals gemeld heb ik de spouwmuren laten isoleren en onder meer nieuw dubbelglas laten zetten. Dus met de vloerisolatie erbij zou iets onder de 2000 een mooi streven zijn.
De isolatie is op 7 januari aangebracht en sindsdien stelt de website Mindergas bij elke tussenstand van mij de verwachting voor dit jaar omlaag bij. Inmiddels voorspelt Mindergas 1760 m3 voor dit jaar.
Dat is al prachtig, maar ik denk dat het zelfs nog minder wordt!

Halverwege
Waarom ben ik zo betweterig? Dat komt doordat ik heb ontdekt dat ik in 2012 en 2013 rond 1 april de helft van mijn jaarverbruik aan gas al achter de rug had. En dit jaar was mijn verbruik tot 1 april welgeteld 754 m3. Dus dan moet ik over het hele jaar uitkomen op zo'n 1500 kuub.
Nou was de afgelopen winter extreem zacht, dus dat is geen goede maatstaf. Maar: van half april tot eind van het jaar heb ik in 2012 en 2013 nog 1000 m3 verstookt. Dat was zonder vloerisolatie. Ik heb de indruk dat de isolatie me 25 of meer procent bespaart, maar als ik het op 20 procent houd, dan kom ik dus op 800 m3 voor de rest van het jaar, bovenop de 801 die ik tot 15 april heb verstookt, en dat zou dan voor heel 2014 op 1600 m3 uitkomen. Daar doe ik het ook voor!

Hele nacht warm
Een van de redenen dat ik er veel minder gas doorheen jaag, is dat de afkoeling 's nachts veel kleiner lijkt. Ik kom geregeld tegen één uur 's nachts thuis en als ik dan een uurtje later naar bed ga is het nog altijd zo'n 18 graden in de woonkamer. De thermostaat schakelt al om half tien 's avonds van 19 naar 14 graden terug, dus is er daarna niet meer gestookt om het zo warm te houden. Ik gok erop dat het nu 's morgens ook nog veel warmer is dan vroeger en dat de kachel dus veel minder hoeft te stoken om de woonkamer weer op 19 graden te krijgen.
Het betekent ook dat ik 's avonds de thermostaat al om half negen op 14 graden kan zetten, omdat het huis dan tot half elf toch nog warm genoeg blijft. Er is dus nog wat meer besparing mogelijk.

Slimme zet
Eerlijk gezegd overtreft het resultaat van de vloerisolatie mijn stoutste verwachtingen. Vorig jaar heb ik 2418 m3 gas verbrand. Als het weer dit jaar hetzelfde zou zijn geweest, zou ik zo'n 20 procent (of meer?) hebben bespaard, oftewel 500 m3. Dat is 330 euro, en dat betekent dat ik de investering van netto 1500 euro in minder dan vijf jaar terugverdien. Kortom: dit lijkt een slimme zet te zijn geweest.

Twitter
Ook via Twitter probeer ik geregeld energienieuwtjes door te geven. Volg me op @VincentDekker4.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden