Halve fractie VVD is tegen homohuwelijk

DEN HAAG (ANP) - De VVD-fractie in de Tweede Kamer is verdeeld geraakt over het homohuwelijk. Naar het zich nu laat aanzien keert bijna de helft van de 31 leden tellende liberale regeringsfractie zich tegen het pleidooi van fractiegenoot Anne Lize van der Stoel om homo's het recht op trouwen te geven.

Een maand geleden leek er nog sprake te zijn van brede steun bij de drie coalitiepartijen PvdA, VVD en D66 voor het homohuwelijk, zij het dat ook twee PvdA-Kamerleden een voorbehoud maakten. Alleen met steun van oppositiepartij GroenLinks lijkt er alsnog een krappe meerderheid te kunnen ontstaan om het homohuwelijk door de Tweede Kamer aanvaard te krijgen. De vraag is echter of het kabinet bereid is zich door zo'n krappe meerderheid te laten overhalen. Staatssecretaris Schmitz (Justitie) wil homoparen de mogelijkheden geven zich te laten registreren. Daarmee krijgen ze volgens haar dezelfde rechtspositie als wettig gehuwden, behalve het recht op adoptie. Het openstellen van het huwelijk voor homoparen zou betekenen dat ze daarmee automatisch ook het recht krijgen om kinderen te adopteren. Nederland zou daardoor internationaal een uitzonderingspositie innemen. Daar voelt het kabinet niets voor.

Niet voorop

In de VVD-fractie is de tegenstand tegen het homohuwelijk gegroeid “onder invloed van de maatschappelijke discussie” hierover, aldus een fractiewoordvoerder. Rond de helft van de leden vindt dat Nederland niet voorop moet lopen. De Tweede Kamer debatteert volgende week maandag in commissieverband over de voorstellen van het kabinet.

De Nederlandse Vereniging tot Integratie van Homoseksualiteit COC en de Stichting De Vrienden van de Gay Krant deden gisteren een dringend beroep op de Tweede Kamer om zich duidelijk uit te spreken voor het homohuwelijk en daarmee vóór gelijke rechten voor homoseksuelen en lesbiennes.

De belangenorganisaties stellen vast dat de discussie zich verengt tot het recht om kinderen te mogen adopteren. Daarbij is het van belang te weten dat slechts een relatief kleine groep lesbische en homoseksuele paren bereid is een kind te adopteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden