Halve finales Dutch Open kleuren oranje

Zowel bij de mannen als de vrouwen staan er vandaag twee Nederlanders in de halve finales van de Dutch Open badminton. Een unicum.

Dicky Palyama en Eric Pang bereikten gisteren de laatste vier bij de mannen, bij de vrouwen lukte dat titelverdedigster Yao Jie en Judith Meulendijks. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit jaar de echte wereldtoppers ontbreken en dat de Nederlanders nog weinig weerstand hebben ondervonden op weg naar de halve eindstrijd.

Van een devaluatie van het toernooi wilden de spelers niets weten. „Er zijn geen uitblinkers”, beaamde Meulendijks. „Maar er is een breed veld met aan elkaar gewaagde spelers. Voor ons is dat zeker leuker.”

„Een aantal hoog geklasseerde toppers ontbreekt”, zei ook Palyama. „Maar er zijn veel spelers die regelmatig van spelers in de top tien winnen. Dus zo makkelijk is het nou ook weer niet.”

De als derde geplaatste Palyama reikte drie keer eerder tot de halve finales van de Dutch Open, maar won nog nooit. Na zijn eenvoudige zege (21-16, 21-14) op de Deen Kasper Ipsen, treft hij vandaag de nummer één van India, Chetan Anand. De onderlinge stand is 1-1.

Ook Pang kende weinig tegenstand. Hij was met 21-10 en 21-19 te sterk voor Arvind Bhat uit India. In de tweede game maakte Pang meer fouten en had hij vijf wedstrijdpunten nodig om de partij te winnen. Pang: „Ik wilde het te snel afmaken, speelde te gehaast.” In de halve finales treft hij de Engelsman Rajiv Ouseph, die de nummer één van de toernooiranking, Wong Choon, uitschakelde. De laatste keer dat een Nederlandse man de Dutch Open won was in 1936.

Pangs vrouw Yao Jie (32) was oppermachtig tegen de ongeplaatste Duitse Karin Schnaase: 21-7 en 21-6. „Ik heb eigenlijk een beetje een spelletje met haar gespeeld”, bekende Yao Jie. „Ik wist dat zij veel loopvermogen heeft en daarom probeerde ik zo min mogelijk rally's te spelen.” Yao Jie won het toernooi in 2003 en 2008 en treft vandaag de Poolse Olga Konon.

Meulendijks liet vechtbadminton zien tegen de Zwitserse Jeanine Cicognini (21-19, 21-19). Ze leek bij 16-19 de eerste game te verliezen, maar knokte zich met een paar fraaie ingehouden smashes terug. De tweede set en de wedstrijd pakte ze uiteindelijk met een verwoestende smash en een oerkreet. Bij de laatste vier treft zed de Duitse showgirl Carola Bott.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden