Halve citroen met kruidnagel helpt beter tegen wesp dan slaan

VAN ONZE REDACTIE GROEN

Nu de zon schijnt, neemt de overlast van wespen weer toe. Verwoed om zich heen slaande mensen zijn waarschijnlijk niet vatbaar voor tips, maar Milieu Centraal doet toch een poging. Rustig blijven is het belangrijkste advies: slaan wekt agressie op. Bestrijden is meestal niet nodig, zegt de voorlichtingsorganisatie.

Een wespensteek is behoorlijk pijnlijk, maar link wordt die pas als je allergisch blijkt. Twee tot drie op de honderd mensen zijn dat. Ze krijgen jeukende bulten, halen moeilijk adem of krijgen problemen met slikken. Bij enkelen daalt de bloeddruk en gaat het hart sneller kloppen. Het is vooral zaak de wespen niet in te slikken bij het drinken of eten.

Normaal geven larven een zoete stof aan de werksters, als beloning voor het brengen van voedsel. Nu de larven groot zijn gaan de wespen op zoek naar andere zoetigheden. Een wespenval met limonade is niet zinvol: die lokt meer zoetzoekers. Ook komen wespen af op sterke parfum.

Huismiddeltjes om wespen op afstand te houden zijn volgens Milieu Centraal een bakje water met een scheut ammoniak, een halve citroen met kruidnagel of bakjes azijn met kruidnagel. Hangt er een wespennest pal naast het terras, dan moet de bestrijdingsdienst er aan te pas komen. Particulieren mogen buiten niet met chemische middelen spuiten.

2011 is een goed wespenjaar, zo melden onderzoekers van Wageningen Universiteit. De uitzonderlijk warme en droge aprilmaand was gunstig voor wespenkoninginnen. Wageningen Universiteit baseert zich onder meer op de verkoop van bestrijdingsmiddelen door de winkelketen Boerenbond-Welkoop. Dit jaar nam de verkoop van wespenvallen sterk toe vanaf begin juli. Toen werden ook de nodige waarnemingen van wespen op zoetigheid gemeld. Ten opzichte van vorig jaar ligt de verkoop nu 21 procent hoger. Ongediertebestrijders signaleren dit jaar eenzelfde toename van wespennesten. Overigens was wespenjaar 2009 veel erger dan dit jaar.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden