Politiek

Halsema warm onthaald bij GroenLinks

Jesse Klaver prees Halsema: 'Wat heb ik Femke gemist'. Beeld GroenLinks
Jesse Klaver prees Halsema: 'Wat heb ik Femke gemist'.Beeld GroenLinks

Femke Halsema is weer terug bij GroenLinks. Met een staande ovatie verwelkomden de drieduizend aanwezigen op het verkiezingscongres in Utrecht vandaag de gewezen partijleider.

Marno de Boer

Halsema zelf was in de stemming. Ze begon met allerlei grapjes en prees daarna de huidige fractievoorzitter Jesse Klaver als de 'juiste leider voor de juiste tijd' wiens 'levensloop de hoop symboliseert die dit land nodig heeft.' Klaver is opgevoed door een alleenstaande moeder en brak zijn universitaire studie of om voorzitter van de jongerenafdeling van vakbond CNV te worden.

Klaver prees op zijn beurt Halsema. "Ze heeft al een staande ovatie gehad, maar wat heb ik Femke gemist. Wat fantastisch dat je weer op ons congres was."

De afgelopen jaren was de relatie tussen GroenLinks en Halsema bekoeld. Bij de Kamerverkiezingen van 2012 zakte de partij van tien naar vier zetels. Een jaar daarvoor was Halsema uit de Kamer vertrokken. Een interne evaluatie gaf Halsema de schuld van de verkiezingsnederlaag. Ze zou de partijorganisatie verwaarloosd hebben. Ook was er kritiek op haar wens de arbeidsmarkt te liberaliseren.

Economisme

Enig ideologisch verschil tussen Halsema en de rest van de partij klonk ook zaterdag door. Halsema prees de stevige groei die de Nederlandse economie laat zien. Dat biedt volgens haar kansen meer geld te investeren in bijvoorbeeld gezondheidszorg.

Even later haalde Klaver juist uit naar de wens om de economie te laten groeien. De focus op economische groei is een van de drie pijlers van wat hij 'economisme' noemt. Dat economisme is volgens Klaver ook de oorzaak van populisme. Het verkiezingsprogramma van GroenLinks stelt ook voor economische krimp op de koop toe te nemen als het milieu daarbij gebaat is.

Oekraïneverdrag

Tijdens het verkiezingscongres namen de leden ook een motie aan over het verdrag met Oekraïne. Daarin dragen zij partij op in te stemmen met het verdrag nu premier Mark Rutte in Brussel een bijsluiter heeft geregeld. De Tweede Kamerfractie van Groenlinks wilde juist tegenstemmen. Kamerlid Rik Grashoff zei donderdag dat de door Rutte binnengehaalde verklaring over wat er niet in het verdrag staat 'onvoldoende recht doet' aan de nee-stem die klonk bij het referendum van 6 april.

Voor een meerderheid in de Eerste Kamer is de steun van GroenLinks nog niet genoeg. De coalitie van VVD en PvdA heeft naast de waarschijnlijke steun van D66 nog drie senatoren nodig. Gert-Jan Segers, partijleider van de ChristenUnie, toonde zich donderdag weinig enthousiast over de bijlage van Rutte. CDA-leider Sybrand Buma wil het verdrag ook niet ratificeren. Rutte moet hopen dat minimaal drie senatoren van de twee christelijke partijen daar anders over denken.

Na de inhoudelijke discussie over moties en amendementen was het congres vooral opgezet als positief evenement, dat met drieduizend aanwezigen het drukst bezochte in de partijgeschiedenis was. De aanwezigen kregen een 'Meetup XL' voorgeschoteld waarbij Klaver onder opzwepende muziek het podium betrad en een dansje uitvoerde, twee rappers een optreden verzorgden, en cabaretier Guido Weijers alles aan elkaar praatte. "Oefen maar vast op het applaus. Wrijf je handen vast warm. Doe ze vast omhoog. En leg ze dan even in het kruis van je buurman of buurvrouw. Voel die warmte voor elkaar."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden