Halsema roept geen spookbeelden op

GroenLinks heeft het niet gemakkelijk. Van een bruisende club, klaar om mee te gaan regeren, geraakte de partij in een ondergeschikte oppositierol. Hoe kwam dat zo?

Wie de beschouwing van Hans Goslinga leest (21 februari) vindt zijn antwoord in de titel: 'Halsema koerst af op wrokkig isolement'. Het ligt aan de politieke leidster. Ik bestrijd dat. Hoofdpunt is natuurlijk dat de omslag samenviel met de moord op Fortuyn. Op de avond van 6 mei 2002 stond GroenLinks in de peilingen op 16 à 17 zetels. Er diende zich na Paars een nieuwe coalitiemogelijkheid aan: PvdA, CDA en GroenLinks. Na de moord verloor GroenLinks in de peilingen een zetel per dag om uit te komen op 10 zetels, een klein verlies in plaats van een zeer grote winst.

Ik bestrijd Goslinga's scherpe verwijten aan Halsema ook op grond van zijn eigenlijke argument: haar rede op het partijcongres. Voor wie die toespraak kent, is haar hoofdthema duidelijk: tegenover het opkomende conservatisme een gepassioneerde oproep tot solidariteit en emancipatie, met name van migranten. Halsema riep geen spookbeelden op, maar signaleerde een ideologische tendens. Wie maakt zich geen zorgen over het hoge tempo waarin het CDA bezig is de traditionele christen-democratische pijler van de verbondenheid te slechten?

Of was het fout dat Halsema de jaren zeventig en vijftig gebruikte als archetypen voor een open en solidaire samenleving en een gesloten kleinburgerlijke maatschappij? Het ging haar natuurlijk slechts om aanduidingen van verschillende belevingswerelden. Ze stelt uitdrukkelijk dat de maatschappij veranderbaar is, niet maakbaar, ze kiest voor 'een goede burger, iemand die zijn verantwoordelijkheden kent en neemt'. Die staat tegenover 'een goed bestuur'. Verwantschap met het PPR-denken uit de jaren zeventig is voor mij herkenbaar. De verwijzing naar het 'wrokkig sentiment waarop de dogmatische CPN en PSP het patent hadden' en het 'bijtende sarcasme' en de 'bittere haat' van Marcus Bakker is onverdiend.

De lezer snakt naar een gedegen analyse van dat herhaaldelijk gepresenteerde nieuwe conservatieve denken en de invloed daarvan op BalkenendeII. Meer dan aan een klakkeloos, ongefundeerd wegzetten van Femke Halsema hebben we beschouwing nodig van de verandering in tijdgeest en de invloed daarvan op de politiek, in de grote wereld en in ons kleine land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden