Halsema pleit voor oprekken onschendbaarheid Kamerleden

Kamerleden klappen voor Femke Halsema. Zij nam gisteren afscheid van de Tweede Kamer. (FOTO PHIL NIJHUIS ) Beeld Phil Nijhuis
Kamerleden klappen voor Femke Halsema. Zij nam gisteren afscheid van de Tweede Kamer. (FOTO PHIL NIJHUIS )Beeld Phil Nijhuis

den haag – - De laatste daad van Femke Halsema, tot voorkort partijleider van GroenLinks, was een bijzondere: in haar afscheidsbrief brak ze gisteren een lans voor haar politieke aartsvijand Geert Wilders. In de brief, die werd voorgelezen door Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, pleit Halsema ervoor dat de regels van onschendbaarheid worden opgerekt.

Een Kamerlid moet wat Halsema betreft ook buiten het parlement alles mogen en kunnen zeggen. ’Nu het politieke debat niet meer alleen plaatsvindt in het parlement, maar ook op televisie en internet’, schreef Halsema, ’moeten volksvertegenwoordigers zich overal beschermd en vrij weten – ook als zij meningen verkondigen die anderen kwetsen’.

Halsema liet verder weten dat de harde taal die in het parlement wordt gebezigd haar niet somber stemt. „Ons parlement is van een vriendelijk forum meer een strijdlustige arena geworden. De taal die we hanteren is soms rechttoe rechtaan; de tegenstellingen zijn even hard als ze helder zijn. Mij is dat lief.”

De politica prefereert dit in ieder geval boven de wollige taal die ze aantrof toen ze twaalf jaar geleden voor het eerst in de Kamerbankjes plaatsnam. „Ik kan me heel goed de schok herinneren toen ik de betekenis leerde van de afkorting AMA MOB: een alleenstaande, minderjarige asielzoeker is met onbekende bestemming vertrokken. Bureaucratisch en beleidsjargon, bedoeld om een groot menselijk drama te verhullen en van pijn te ontdoen.”

Heftige emoties zijn Halsema betreft beter dan de ’zelfgenoegzaamheid van de besloten sociëteit.’

PVV-fractievoorzitter Wilders noemt het voorstel van Halsema ’waardevol’, maar benadrukt ook dat iedereen meer vrijheid van meningsuiting dient te krijgen. Wilders wordt vervolgd voor uitlatingen die hij buiten het parlement deed.

Kamervoorzitter Verbeet noemde Halsema bij haar afscheid ’een van de meest beeldbepalende en toonaangevende politici, met een geweldig redenaarstalent’. Verbeet roemde Halsema’s activiteit op Twitter, dat ze volgens de Kamervoorzitter gebruikt waarvoor het bedoeld is: om in gesprek te gaan.

Ook stelde ze voor een prijs in te stellen voor het Kamerlid dat het meest interrumpeert: de ’Femke’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden