'Halsema dicht bij PVV met geloofskritiek'

Leider van de ChristenUnie Andre Rouvoet (Werry Crone)

De kritiek van Femke Halsema op knellende leefregels van religies is niet veel anders dan de manier waarop Geert Wilders de islam benadert, zegt ChristenUnie-leider Andre Rouvoet in de Volkskrant.

“De strategie van emancipatie en bevrijding van Halsema en GroenLinks is in wezen vatbaar voor dezelfde kritiek als de benadering van Geert Wilders en de PVV van de islam: gelovige moslims, christenen en SGP-vrouwen moeten bevrijd worden van onderdrukkende geloofsvoorschriften, leefregels en ideologieën.”

GroenLinks-leider Halsema keerde zich vorig weekend tegen dwang door het geloof. Rouvoet is het met Halsema eens dat religies bekritiseerd mogen worden, maar heeft moeite met de manier waarop Halsema grondrechten gebruikt in de strijd tegen haar opvatting van ‘dwang en vernedering’.

De CU-leider wijst er op dat grondrechten het privédomein van de burger tegenover de staat afbakent. “Tegelijk is er bij de invulling van de grondwettelijke vrijheden wel degelijk ruimte voor een collectieve beleving. Heel duidelijk komt dat tot uitdrukking in het recht van vereniging en vergadering.”

Dat recht heeft ons ook de politieke partijen gebracht waar collectieve doelstellingen worden geformuleerd. Die zijn weliswaar maatgevend maar vertegenwoordigers van deze partijen zijn volledig vrij zich daar wel of niet aan te binden, stelt Rouvoet.

Rouvoet verwijst naar artikel 6 van de Grondwet, dat zegt: ‘Ieder heeft het recht zijn godsdienst of levensovertuiging, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.’

“Ook bijvoorbeeld artikel 18 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is daarover heel helder,” vult hij aan.

Halsema’s verzet tegen het opleggen van regels binnen geloofsgemeenschappen, is dan ook problematisch, stelt Rouvoet. “Dat mag voor haar voortvloeien uit het streven naar emancipatie, maar is het niet eerst en vooral aan de leden van de betreffende gemeenschappen om te bepalen of zij zich aan een geloofsleer of aan bepaalde vormen van geestelijk gezag willen onderwerpen? Dat is toch niet aan politici of politieke partijen? Waar haalt een politica het recht vandaan om te stellen dat godsdienst niet vrij is als deze gepaard gaat met een groot aantal leefregels en voorschriften die moeten worden nageleefd?”

Tweet]]>

]]>

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden