Hallelujah! Dominee Koney voor Obama

Emanuel Koney, predikant in de Amsterdamse Bijlmer, doet inkopen voor de verkiezingsnacht. (Patrick Post) Beeld
Emanuel Koney, predikant in de Amsterdamse Bijlmer, doet inkopen voor de verkiezingsnacht. (Patrick Post)

Veel koffie en Californische wijn: de Amerikaanse verkiezingsnacht zonder slaap. Dominee Koney blijft op, evenals veel Amerikanen in Nederland.

Maaike Bos en Jonathan Maas

Het supermarktwagentje vol hotdogs en flessen coca-cola. Predikant Emanuel Koney uit de Amsterdamse Bijlmer weet wel hoe hij een nacht opblijven voor de Amerikaanse verkiezingen moet voorbereiden. De voorganger van de Pentecost Revival Church grist nog een paar flessen Californische wijnen uit het schap. „Héél lekker”, lacht de Nederlander van Ghanese komaf.

Als Obama wint, komt het goed met de wereld, meent Koney. „Het gaat nu slecht omdat het in Amerika slecht gaat. Amerikaanse crises hebben altijd effect op Europa. Obama kan dat veranderen.” Eerst was de predikant voor McCain. Obama leek hem te onervaren. Maar tijdens de tv-debatten, die hij allemaal volgde, werd hem duidelijk dat McCain hetzelfde beleid als Bush zal gaan uitvoeren. „Obama staat voor de gewone mensen”, zegt Koney. „Hij zal belasting innen van rijke mensen, en dat komt ten goede aan de armen. Hallelujah! Iedereen heeft recht op een goed leven.”

Ook in Nederland woonachtige Amerikanen slaan met plezier een nachtje slaap over. Donna DuCarme bijvoorbeeld, werkzaam voor ABC Treehouse, het cultureel centrum van het American Book Center. Nog geen halve minuut slaap gunt ze zich vannacht. Zij gaat met haar Ierse vriend naar de Amsterdamse club de Melkweg, waar een speciaal programma rond het evenement is georganiseerd. Via allerlei wegen heeft ze Amerikanen in Nederland gemobiliseerd om te stemmen.

Zelf steunt ze na ’acht jaar slechte Bush-politiek’ Obama. „Amerika moet beter met de rest van de wereld omgaan en Obama kan dat”, zegt DuCarme. „Hij is een prater, geen vechter. Ook zal hij harder werken aan milieuproblematiek”, is haar verwachting. Als de verkiezingen in haar geboorteland eerlijk verlopen, zal hij winnen, denkt ze. „Maar je weet het niet meer sinds de laatste verkiezingen”, verzucht ze. „Het is bewezen dat sommigen zo hard willen winnen dat ze hun eerlijkheid aan de kant zetten.” Wie er ook wint, huilen gaat ze sowieso. Van blijheid of verdriet. Maar alleen bij winst van haar favoriet hangt ze morgenochtend de vlag uit.

Wie het spektakel in de Melkweg ook zal meemaken, is Tweede Kamerlid Hans van Baalen. McCain is de favoriet van de VVD-politicus. „Obama is te onervaren, je weet met hem niet wie je krijgt”, is zijn stelling. Ook zit het hem niet lekker dat Obama Europa niet belangrijker acht dan andere werelddelen. Reden om de verkiezingen op de voet te volgen, druk politiek schema of niet. Morgenochtend vroeg zal Van Baalen de weinige hoeveelheid slaap uit zijn ogen wrijven bij een slappe bak Amerikaanse koffie tijdens het ’Who’s the President?-breakfast’ in het Haagse Kurhaus.

De uit New York afkomstige Danielle Latman wil zich nog niet uitspreken over haar voorkeur. Wel zal ook zij morgenochtend kleine oogjes hebben. Vannacht zal ze verslag doen van de evenementen die er in Nederland rondom de verkiezingen plaatsvinden, voor het webportal voor expats Expatica. Geen Californische wijnen voor haar in de baas z’n tijd, maar veel koffie, lacht ze. Wie voor Nederland de beste kandidaat is, weet ze wel. Obama. „Die heeft nu eenmaal meer diplomatieke ambities.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden