Halfjaarwinst Sligro hoger dan verwacht

(Novum/Betten) - Sligro heeft over de eerste helft van 2007 een nettowinst gerealiseerd van EUR 25,6 miljoen, een stijging van ruim 17% ten opzichte van de EUR 21,8 miljoen over dezelfde periode een jaar eerder. Dit heeft het groothandels- en supermarktbedrijf donderdag voorbeurs bekendgemaakt. De winst is hoger dan de EUR 24,2 miljoen waar analisten gemiddeld op hadden gerekend.

Per aandeel kwam de winst over de eerste zes maanden van het jaar uit op EUR 0,59, tegen EUR 0,52 over de eerste helft van 2006. De consensus lag hier op EUR 0,57. Het operationele resultaat steeg van EUR 32,3 miljoen naar EUR 39,2 miljoen, waar analisten rekenden op EUR 37,1 miljoen.

De omzet steeg met 26,7% naar EUR 960 miljoen en lag daarmee eveneens boven de verwachting van analisten. Zij gingen uit van een omzet van EUR 942,1 miljoen. De autonome omzetgroei bedroeg 5,6%. De operationele marge daalde van 4,3% tot 4,1%.

Sligro gaat ervan uit dat de omzet over heel 2007 'de grens van EUR 2 miljard' zal overschrijden. Eerder hanteerde de onderneming de verwachting van een jaaromzet van circa EUR 2 miljard.

Het bedrijf denkt de ombouw van de vorig jaar overgenomen Edah-winkels naar zijn eigen EM-TÉ- en Golff-formules in het tweede halfjaar af te ronden. Naar verwachting zullen er nog zo'n dertig nieuwe supermarkten worden geopend. De resultaten van foodretail zullen net als in het eerste halfjaar in de rest van het jaar nog onder druk staan door de kosten die de nieuwe winkels met zich meebrengen.

Verder verwacht Sligro in het vierde kwartaal te beginnen aan de eerder aangekondigde inbreng van zijn MeerMarkt- en Attent-formules in Spar Holding. Onlangs maakte het concern bekend zijn kleine en middelgrote supermarktketens samen te voegen met die van Sperwer en Spar. Sligro krijgt een belang van 45% in de nieuwe combinatie. Hierna zal het bedrijf in totaal circa 150 supermarkten onder de Golff- en EM-TÉ-formules hebben.

Voor foodservice gaat Sligro uit van een voortzetting van de 'voorspoedige ontwikkeling', waardoor de groothandelsactiviteiten afstevenen op het beste jaarresultaat uit haar bestaan. Het concern streeft ernaar om het aantal zelfbedieningsgroothandels nog verder uit te breiden.

In Gilze wordt een nieuw foodservicedistributiecentrum in gebruik genomen van waaruit een groot deel van de klanten in de regio Midden- en West-Brabant zal worden bevoorraad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden