Noord-Korea

Halfbroer Kim Jong-un onder mysterieuze omstandigheden overleden

Kim Jong-nam in 2010 in Macau.(archieffoto) Beeld afp
Kim Jong-nam in 2010 in Macau.(archieffoto)Beeld afp

Was hij een gevaarlijke rivaal, een politieke opponent of gewoon het zwarte schaap van de familie? Het lijkt erop dat Kim Jong-nam, een halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, uit de weg is geruimd. Kim overleed vandaag in Kuala Lumpur, volgens Zuid-Koreaanse media nadat hij door twee vrouwen met vergiftigde naalden was gestoken.

Gijs Moes

De Maleisische politie heeft alleen bevestigd dat een Noord-Koreaanse man is gestorven nadat hij op het vliegveld van Kuala Lumpur ziek werd. De man werd overgebracht naar een ziekenhuis, maar kon daar niet meer gered worden. Zuid-Koreaanse media melden dat het gaat om de oudere halfbroer van de Noord-Koreaanse leider. De twee vrouwen zouden in een taxi zijn gevlucht.

Volgens kenners van Noord-Korea kan Kim Jong-nam niet zijn vermoord zonder dat de leider van de communistische dictatuur daartoe opdracht heeft gegeven. Het zou niet de eerste keer zijn dat Kim Jong-un een familielid laat ombrengen. In 2013 werd zijn oom Jang Song-thaek, die tot dat moment een hoge functie bekleedde in Pyongyang, geëxecuteerd.

In ongenade

De nu overleden Kim Jong-nam leefde al jaren buiten zijn vaderland. De oudste zoon van de vroegere leider Kim Jong-il en een Noord-Koreaanse actrice gold tot het begin van deze eeuw als de meest waarschijnlijke opvolger van zijn vader. Maar hij viel in ongenade na een reis naar Japan in 2001, waar hij met een vervalst paspoort binnen probeerde te komen om Disneyland te bezoeken.

Toen Kim Jong-il in december 2011 overleed, volgde zijn jongste zoon Kim Jong-un hem op. De oudere halfbroer heeft zich in enkele interviews negatief uitgelaten over Kim Jong-un, die geen leiderschapskwaliteiten zou hebben. Ook zei hij tegen erfelijke opvolging te zijn. Bovendien twijfelde hij aan de toekomst van het regime in Noord-Korea. Dat zou economisch moeten hervormen, net zoals dat in China is gebeurd, of ten onder gaan.

Buitenechtelijk

Maar de laatste tijd werd er weinig vernomen van Kim Jong-nam en er zijn geen aanwijzingen dat hij politieke oppositie voerde tegen zijn halfbroer. Hij woonde geruime tijd in Macau, een voormalige Portugese stad in de buurt van Hongkong die bekend staat om zijn uitgebreide gokwezen, en reisde regelmatig binnen China en naar buitenlandse bestemmingen.

Kim Jong-nam werd in 1971 geboren uit een buitenechtelijke relatie van de zoon van de toenmalige Noord-Koreaanse leider Kim Il-sung met een actrice. Omdat Kim Jong-il wist dat zijn vader deze relatie afkeurde, liet hij zijn zoon opgroeien bij zijn oudere zus. Later genoot Kim Jong-nam een opleiding in Zwitserland, net als zijn jongere halfbroer Kim Jong-un. Er deden eerder verhalen de ronde over pogingen om hem te vermoorden, het meest recent in 2012.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden