Half zoon half hert

Arty-farty moordenaar slaat toe in Detroit

Rechercheur Gabriella Versado weet niet hoe ze het de ouders van de dode jongen moet vertellen. Hun kind niet alleen dood maar ook nog eens maar voor de helft teruggevonden. Rond zijn middel is het onderlijf van een hert aan het kind vastgemaakt. Is het het werk van een jager? Van een krankzinnig geworden taxidermist? Het lijk ziet er bizar uit, maar de lezer staat nog meer te wachten.

De Zuid-Afrikaanse schrijver Lauren Beukes koos Detroit als decor voor haar thriller 'Gebroken monsters'. Een stad die compleet geruïneerd is door de crisis. Een stad waar toeristen op afvalbergen gaan staan om de ontluistering van de autostad met eigen ogen te zien en vooral te fotograferen.

De ellende is een toeristische attractie, ruïneporno wordt het in Detroit zelf genoemd. Tussen de leegstaande huizen, onttakelde autofabrieken wordt een aantal kleurrijke personages opgevoerd. Een aan lager wal geraakte journalist die een kans op een nieuwe carrière ruikt en er meedogenloos voor gaat. Daklozen die uit huizen de laatste spullen weghalen nadat de bewoners door de bank gedwongen zijn te vertrekken. De vijftienjarige dochter van rechercheur Versado die met een vriendinnetje pedofielen in de val wil laten lopen (wat jammerlijk mislukt).

In het pandemonium van de stad in ontbinding bloeit wel de kunstscene op. Afval en ellende blijken kunstenaars te inspireren maar helaas ook de moordenaar. 'Gebroken monsters' is geen gewone whodunit.

De lezer maakt ook al snel kennis met de moordenaar. Maar daarmee heeft rechercheur Versado hem nog niet gevonden. Die is trouwens ook erg druk met haar dochter die steeds verder in de problemen raakt en alles zelf denkt te kunnen oplossen. Daarbij, hoe vind je iemand in een stad waar hele straten leegstaan en zoveel mensen rondlopen zonder vast adres. Een man die bebloede lakens van de Eerste Hulp meeneemt en ophangt als kunst, valt in zo'n omgeving aanvankelijk gewoon niet op.

En dan is er de vreemde graffiti die overal in de stad verschijnt: rechthoeken als deuren maar naar wat zouden die moeten openen? Die duiken steeds op als er weer een zwaar verminkt lijk wordt gevonden. De gekte van de moordenaar lijkt bijna besmettelijk. Er zit wat fantasy door dit boek geweven, vooral bij de ontknoping. Die leest als een heftige videogame en maakt gebruik van dezelfde technieken, origineel en beangstigend.

Lauren Beukes 'Gebroken monsters', vert. Dennis Keesmaat. Cargo euro 22,90

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden