Half uurtje huishoudwerk is meer dan voldoende

Zweedse gezinnen hebben de huishoudelijke taken het best verdeeld. Vrouwen werken daar maar een kwartier per dag meer in huis dan hun partners.Beeld Hollandse Hoogte

Mannen poetsen nog steeds minder dan vrouwen, ook in Nederland.

In Noorwegen besteden mannen 72 minuten per dag aan huishoudelijk werk. Zij waren daarmee in het jaar 2000 al recordhouder. In Zweden is de verdeling in hetero-huishoudens het eerlijkst verdeeld: vrouwen werken daar maar een kwartier per dag meer in huis dan hun partners. Nog steeds gaat het wat de westerse landen betreft het slechtst met de Portugese en Italiaanse mannen. Die besteden 51 respectievelijk 57 minuten per dag aan huishoudelijk werk, hun vrouwen 253 en 204 minuten.

Dit blijkt uit een studie naar vijftig jaar verandering in verdeling van huishoudelijk werk door wetenschappers van de Universiteit van Oxford, gepubliceerd in Demographic Research. Het zal niemand verbazen dat in Noord-Europa door overheidsbeleid en culturele normen de verdeling evenwichtiger is dan in mediterrane en Oost-Europese landen. Maar hoe zit het nou met de genderrevolutie die in noordwest-Europa al 25 jaar zo goed als stagneert?

Onderzoekster Evrim Altintas ziet de ontwikkeling positief in. "De trend is nog steeds: toenadering tussen de seksen. In het noorden langzamer ja, maar elders juist snel", zegt zij over de telefoon vanuit Oxford. De huidige toenadering is vooral te verklaren doordat vrouwen meer uren betaald zijn gaan werken en minder thuis doen. De toename van mannen die poetsen, strijken en koken is gering. De weerzin tegen simpel, als 'feminien' gezien routinewerk blijft groot.

Graadmeter voor macht
Het doen van huiselijk werk is voor sociologen een graadmeter voor macht in het huwelijk. Want elke strijkminuut gaat ten koste van ontspanning, sport of een studie. Bovendien gaan veel ruzies in relaties over deze klusjes, wie het beter verdeelt is gelukkiger. Als er kinderen komen, neemt de hoeveelheid werk toe. Singles, hoogopgeleiden en werkenden zijn het beste af en stoppen de minste tijd in het huishouden.

Zijn die Portugese mannen nou zo slim of die Italiaanse vrouwen zo knotsgek dat zij vijf keer zolang hun best doen als hun partner? Wie gaat er vrijwillig 204 minuten, drieënhalf uur per dag, poetsen en pasta staan draaien, naast haar werk?

Duitsland is, net als Nederland, in Europa een middenmoter. Vrouwen spenderen daar 164 minuten per dag aan huiselijk werk, mannen 89; in Nederland is dat 156 respectievelijk 83. In Duitsland zijn de reacties op dit onderzoek verfrissend. "Meer dan een half uur per dag aan het huishouden besteden is kolder", schrijft single Coiote op de website van Die Zeit. Hij klaagt over een zeilvakantie waarbij een vrouw zo lang ongevraagd bleef poetsen, dat de drie mannen zwaar geïrriteerd raakten. 'Putzfimmel' noemt hij dat: poetsmanie.

Beeld Trouw

"Ik doe het wel"
Mannen zijn vaak minder kritisch en perfectionistisch, ook in het huishouden. Maar dan klaagt hun vrouw al snel: "Ik doe het wel", en houdt zo haar eigen taak zwaar. Sociale wetenschappers noemen dit verschijnsel maternal gatekeeping. Vrouwen verhinderen gelijkheid door met kritiek en controle het eigen machtsgebied te bewaken.

Het kan ook simpel anders. "Waarom nog strijken als er genoeg kleding is die niet gestreken hoeft te worden", oppert een lezer bij Die Zeit. Ook kun je je minder druk maken over vuile ramen, hulp inhuren of de avondmaaltijd kopen.

Italiaanse vrouwen stonden in 1980 nog veel langer te sloven, wel vier uur en 20 minuten per dag, dus er is in Italië ook zeker vooruitgang geboekt. Voor de Turkse Altintas is het glas halfvol. Dat komt wellicht omdat in cijfers van de Oeso, de organisatie van ontwikkelde landen, de Turkse mannen het nóg slechter doen dan de Portugese macho's. Turken doen 21 minuten huiswerk per dag, tegen 261 minuten voor hun vrouw.

Uit ander onderzoek van Altintas blijkt dat hoger opgeleide vaders meer tijd aan hun kinderen besteden. Ook ontdekte de onderzoekster dat de lage vruchtbaarheid in landen als Spanje en Slovenië eraan bijdraagt dat vaders actiever meedoen. Vrouwen stellen de eerste zwangerschap uit vanwege hun werk, en een gezin krijgt dan blijkbaar alleen de taken rond met een grotere mannelijke bijdrage.

In Nederland stagneert de arbeidsparticipatie van vrouwen. Die was in 2014 64 procent tegen de door de EU gewenste 75 procent voor mannen én vrouwen.

Vooruitgang in de verdeling van huishoudelijk werk stagneert in Nederland al sinds 1995; mannen blijven steken op een bijdrage van 35 procent.

Overheid en emancipatie-instellingen broeden op een antwoord op de vraag hoe de resterende kloof van ruim één uur per dag verschil kan worden weggewerkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden