null Beeld
Beeld

In QatarJohn Graat

Half uur joggen in airco-gekoelde buitenlucht: decadent of de toekomst?

John Graat

De gekoelde lucht in de WK-stadions is vooral weldadig voor het publiek. Voor buiten sporten is het meestal te heet in Qatar. Maar ze hebben er iets op gevonden in het land waar geld in principe geen belemmering is. Op 1 november, pal voor het WK, werd in een park een loopparcours mét ‘ecovriendelijke’ airconditioning geopend. Gekoeld joggen in de buitenlucht, dus.

Het nog kale Umm al-Seneem-park ligt in een buitenwijk met vooral veel Witte Huis-achtige villa’s van steenrijke Qatarezen. Als ik eraan kom, in sportieve outfit, wijst een bord op de vermelding in het Guinness Book of Records. Met 1.143 meter is dit het ‘langste gekoelde hardlooptraject’ ter wereld. Voorzichtig zet ik mij in beweging, eindelijk weer buiten lopen! De blinde muur in de gym van onze verblijfplaats ben ik wel beu.

Ik loop onder stalen bogen door. Die zijn tot boven mij begroeid met klimplanten. Van boven blazen ventilatoren koele lucht naar beneden. De energie komt voor 60 procent van de zonnecollectoren, die bovenop de boog liggen.

Ondeugende Marilyn Monroe’s

Het koele windje is aangenaam. Bloedheet is het niet meer in Qatar: vandaag slechts 29 graden. In deze groene corridor ligt de temperatuur standaard op 26 graden. Plots schalt de oproep tot gebed richting Mekka uit de luidsprekers. Ik jog verder. Andere hardlopers kom ik niet tegen, wandelaars wel. Twee kuierende meiden in lange gewaden blijven staan onder een ventilator. Ze spreiden hun armen en laten als ondeugende Marilyn Monroes hun abaja opbollen in de wind.

Ik las dat de Qatarese overheid flink investeert in parken. Er waren er 56 in 2010, nu 148. Dat doen ze ‘voor de humanisering en verfraaiing van steden op het hoogste kwaliteitsniveau’ en om een ‘gezonde levensstijl in alle seizoenen te bevorderen’.

Geen airco op de bouwplaats

In de tweede ronde begin ik te zweten. Is dit in de zomer te doen, als het hier tussen de 43 en 47 graden is? Andere vragen komen op. Is dit het toppunt van decadentie, in een woestijnland waar bouwvakkers overdag lange dagen in de brandende hitte moeten werken? Die krijgen vaak last van hoofdpijn, duizeligheid, hartfalen, uitdroging en nierproblemen. Ze hebben geen airco op hun bouwplaats.

Of is dit innovatie waar andere landen in extreme klimaten iets mee kunnen? Zal dit in de toekomst de enige manier zijn om nog buiten te sporten, als de opwarming van de aarde versnelt? Misschien over honderd jaar wel bij ons?

Ik kom er niet uit. Na vijf rondjes ga ik op een bankje zitten. Mijn shirt is doorweekt. Mijn eigen ingebouwde airco draait op volle toeren.

Lees ook:

Lego-stadion van zeecontainers als uithangbord van ‘duurzaam’ WK

Het ‘974’, een van de WK-stadions, is de eerste verplaatsbare voetbalarena. Qatar heeft ook nagedacht over de toekomst van de andere stadions.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden