Half Nederland verkiest straks Oranjedag

Het is vandaag misschien een van de laatste Koninginnedagen. Met het aantreden van Willem IV zal die benaming wel verdwijnen. Vijf van de tien Nederlanders vieren dan liefst Oranjedag, blijkens een Nipo-enquête van vorig jaar. Koningsdag beviel maar vier van de tien.

België kent al jaren een Koningsdag, op 15 november, de naamdag van de heiligen Leopold en Albert, beiden niet te verwarren met hun vorstelijke naamgenoten.

Op het programma staan een Te Deum in een Brusselse kathedraal, een parlementaire ceremonie en een militaire parade. Interesse voor wildbreiende, wc-potten werpende en zich per zeepkist verplaatsende onderdanen, vandaag te Veenendaal en Rhenen in de weer, wordt van de Belgische koninklijke familie niet verwacht.

Wie weet vinden ook vele Nederlanders Koningsdag te plechtstatig voor zulke frivoliteiten, al zullen feministen hun tegenwerpen dat ze dan een seksistisch onderscheid maken. Tegen Oranjedag pleit weer dat menigeen dat feest vooral zal willen vieren wanneer elf voetballers de Spaanse of andere vreemde tirannie verdreven en een internationaal kampioenschap behaald hebben.

Waarop ook de keus valt, de verdwijning van Koninginnedag verlost fans van de staatsspelling van een merkwaardige uitzondering.

Omdat ze niet mogen tellen, schrijven ze pannenkoek, hoewel voor zo'n koek maar één pan nodig is. Maar bij Koninginnedag moet er opeens wel geteld worden; dan ontbreekt de tussen-n, omdat Nederland het bij één koningin houdt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden