Half miljoen Europeanen: Niet tornen aan natuurbescherming

Ruim een half miljoen Europeanen, onder wie 33.000 Nederlanders, vinden dat de Europese Commissie niet mag tornen aan de Europese regels voor natuurbescherming. Zij sloten zich de afgelopen weken aan bij de actie 'Stem voor natuur', een campagne van ruim honderd Europese natuurorganisaties.

De Europese Commissie doet onderzoek naar het nut en de effectiviteit van de natuurwetgeving - de Vogel- en Habitatrichtlijn en het Europese netwerk van beschermde gebieden Natura 2000 - en gaf Europeanen de mogelijkheid daarover een vragenlijst in te vullen. De natuurorganisaties zetten een vooraf ingevulde vragenlijst online, die mensen konden doorsturen. Niet eerder in de geschiedenis van de EU zijn er zoveel reacties gekomen op een openbare raadpleging, namelijk 520.325.

De Europese coalitie van natuurorganisaties, in Nederland geleid door de Vogelbescherming, het Wereld Natuur Fonds en Natuurmonumenten, is bang dat de Commissie de regels voor natuurbescherming onder druk van economische belangengroepen wil versoepelen. Daardoor dreigt de winst voor de natuur van de afgelopen decennia verloren te gaan, vrezen de organisaties. Het rapport van de Commissie over de 'fitness check' van de natuurwetgeving wordt medio 2016 verwacht, tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU.

Staatsecretaris Dijksma (economische zaken en natuur) nam daar al een voorschot op met een brief in mei aan de Tweede Kamer, waarin zij aankondigt de Europese regelgeving voor natuurbescherming tegen het licht te houden, en waarin ze onder andere spreekt over een 'natuurinclusieve' economie en over de noodzaak om 'op Europees niveau' te kijken naar het behoud van diersoorten als de korhoender.

State of Nature

Hoe het ervoor staat met de Europese natuur, is beschreven in 'State of Nature', dat het Europees Milieuagentschap in mei heeft gepubliceerd. Uit dit rapport blijkt dat de Europese natuurbeschermingsregels effectief zijn. En hard nodig, benadrukken de milieu- en natuurorganisaties, want met ruim twee derde van alle beschermde soorten gaat het niet goed. Door de Europese regels kon de kraanvogel - in Nederland broedend in het Fochteloërveen - zich in Europa herstellen, evenals de lammergier en de grote trap. Maar een derde van de Europese vogels is nog steeds bedreigd. Zo is de gruttopopulatie in Nederland teruggelopen met 65 tot 70 procent. De populatie veldleeuweriken is zelfs afgenomen met 95 procent. Slechts 4 procent van de vogels in Europa ging er de afgelopen jaren op vooruit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden